Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 10. 09.

Egyiptomi konyha 1.

Az egyiptomi ételek jelentős része török, libanoni vagy perzsa eredetű. Mint minden arab országban, itt is meghatározza a muszlim vallás, hogy mi kerülhet a tányérra. A legfőbb nemzeti étel a több ezer éves múlttal bíró fúl medamesz, azaz a főtt bab.


Reggelire fogyasztják, de pitába töltve ebédre is eszik. Népszerű még a  falafel, amit Kairóban taamijának hívnak, csicseriborsó helyett lóbabból készül.


Minden étkezéshez fogyasztanak kenyeret (az ais arab szó másik jelentése élet), számtalan formája van, de leggyakoribb a pita, amely készülhet fehér vagy teljeskiőrlésű lisztből is.


A hús mindig is drága volt, így sokan most is csak ünnepekkor fogyasztják (ahogy régen a palócok is), legkedveltebb a bárány  és a galamb (töltve). Ezért különösen népszerűek a zöldségből készült fogások. Hozzávaló van bőven, pazar a választék, ahogy a gyümölcsökből is.



A bátrabbak megkóstolhatják a hírhedt molokhiát, a mályvalevélből főzött nyúlós állagú levest is. Bár az alapvető gabona a búza, mégis leginkább rizst használnak. Gyakran cérnametélthez hasonló sült tésztával keverik és köretként fogyasztják.

A fogorvosok legnagyobb örömére émelyítően édesek a süteményeik, de érdemes néhányat megkóstolni.

Az iszlám országokban nem fogyasztanak alkoholt, de teát (sái) és kávét (ahva) annál nagyobb lelkesedéssel. A kávét törökösen, esetleg kardamommal fogyasztják. Nem osztom Mark Twain véleményét, a kákán is csomót kereső amerikai szerint: "Minden pogány ital közül, mely valaha az ajkaim közt áthaladt, a török kávénak volt a legszörnyűbb íze." Szerintem  remek az egyiptomi kávé, össze sem lehet hasonlítani a szállodákban felszolgált híg löttyel.
Nagyon finom a a hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa - szudáni hibiszkusz) szárított szirmaiból készült tea. A karmazsinvörös, kicsit savanykás italt nagy hőségben hidegen fogyasztják, de hűvösebb időben forrón.


És kár lenne kihagyni a gyümölcsleveket, például guávából, mangóból.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Ennél hozzábbértő beszámoló írót nehezebb lenne találni. Kellemes kikapcsolódást nameg ötletcsenő-hadjáratot is!

GR írta...

Szia Palóvprovance!

Örülök nagyon az egyiptomi posztoknak, jókat nosztalgiázok olvasásuk közben.:-)
A csodás hibiszkusz teát karkade-nak hívják arra felé ha jól emlékszem. Bizony, bizony az a sokféle finom gyümölcslé! Luxorban még a cukornád levet is kipróbáltam, olyan mintha édes nedvű fűfélék levét innád.

Palócprovence írta...

Péter, köszi! :)

Palócprovence írta...

GR, igen karkade, ipari mennyiséget hoztunk haza belőle. :)
A cukornádlé kimaradt sajnos...

Gabi írta...

Szia!

Ha nem jövő pénteken mennék, most biztos megszakadna a szívem...

Mangó és guavalé- nyam-nyam!
Meg persze hideg karkade...jaj!
És limonádé abból a csodás limeszerű, pici, sárga egyiptomi citromból...

Üdv: Gabi

Palócprovence írta...

Biztosan nagyon szuper lesz! :)