Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 10. 18.

Pita

A pita népszerű kenyérféleség a balkáni és közel-keleti konyhákban. Praktikus, mert lehet vele mártogatni a különféle szószokat, de akár tölthető is a "zsebe", ami sütés közben a gőz hatására alakul ki. Az egyiptomi konyha is elképzelhetetlen a frissen sült pita nélkül.


Leggyakrabban fehér búzalisztből készül, 



de teljeskiőrlésű lisztből is sütik.


Hozzávalók 6 darabhoz
  • 3 bögre liszt 
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1/4 bögre olaj
  • 1 bögre víz
A hozzávalókat összegyúrom, majd legalább 2 órán át meleg helyen kelesztem. 6 egyenlő részre osztom, a gombócokat vékonyra nyújtom. Forró, 240 fokra előmelegített sütőben 6-8 percig sütöm a pitákat. A keletkezett gőz hatására felfúvódnak, üreg keletkezik bennük, ami kihűlésük után is megmarad, így tölthetővé válnak.


Recept: Claudia Roden

12 megjegyzés:

Julcsi írta...

Hogy én ennek a receptnek mennyire örülök! Kedvenc éttermünkben gyakran csak tapas-tálat rendelünk a "sör" mellé, amihez ilyet adnak kenyér mellé.
Már régen ki akartam próbálni, de nem találtam receptet.Köszönöm!

zsizsike írta...

Nagyon klassz recept. A lángosodat is kipróbáltam, isteni volt, ezt is megsütöm a hétvégén . Köszönet érte.

Palócprovence írta...

Julcsi, szerintem ez egy jó pitarecept. Az olaj miatt nem olyan száraz, mint amit itthon lehet kapni.

Palócprovence írta...

Zsizsike, örülök, hogy ízlett a lángos, szerintem ez is tetszeni fog.

Szilvi írta...

Mindig is érdekelt Egyiptom, és az ottani ételek.
Örömmel olvasom a bejegyzéseidet

Boldogság vár :) írta...

De szuper dolgot tettél fel :)

Én mondjuk arra lennék kíváncsi, hogy vajon riszliszttel is lehet-e csinálni? Persze liszt-liszt... csak nem tudom, hogy vannak-e lényegesen eltérő tulajdonságait.
A párom lisztérzékeny, de gyros imádó. Szóval ezzel muszáj kattogni, hogy hogy lehet megoldani :)

Köszi köszi!

Péter írta...

Ennél jobb meglepetést nem is kívánhatna senki a születésnapjára! Köszönöm szépen :)

Palócprovence írta...

Szilvi, örülök, ha tetszik! :)

Palócprovence írta...

Boldogság vár:), rizslisztből még nem próbáltam, de mivel nem tartalmaz glutént, így biztos, hogy másképpen viselkedik, mint a búzaliszt. Egy próbát azért megér a dolog, legfeljebb kisebb adaggal kísérletezz. Itt találsz ötleteket:

http://liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=Keny%C3%A9rf%C3%A9l%C3%A9k%202007&structure=NETES%20SZAK%C3%81CSK%C3%96NYV%202007

Palócprovence írta...

Péter, Isten éltessen sokáig! :))

Zuzuka írta...

nagyon jól néz ki, ki is próbálom, de áruld el légyszi.., hogy azaz egy bögre, három bögre, mekkora bögre?

Palócprovence írta...

Standard 240 ml-es. De nem tragédia, ha 3 decist használsz, csak ugyanakkorával mérd a lisztet és a vizet is.