Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 11. 16.

Almás sütemény

Az utóbbi időben almát eszünk almával, mert szerencsére idén is sok almánk termett (ami a többi gyümölcsről nem mondható el). Így sok almás ételt, süteményt készítek mostanában. Mónitól, egyik rokonomtól származik ennek az almás süteménynek a receptje.


Hozzávaló
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaníiliakivonat
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tej
  • 5-6 alma
  • 2 evőkanál baracklekvár
a tálaláshoz
A vajat kikeverem a cukorral, vaníliakivonattal, majd a tojásokkal is. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. A kikevert masszát egy 24 cm-es tortaformában elegyengetem, majd a tetejét kirakom a meghámozott, kimagozott, elnegyedelt almákkal (amiket egy kicsit bevagdosok). 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm, majd a tetejét megkenem a lekvárral és még 5 percig sütöm.


Vaníliamártást adok mellé, de ízlés szerint megszórható még kevés fahéjas barnacukorral is.

Nincsenek megjegyzések: