Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 11. 01.

Halottak napja

A halottakról való gondoskodás, az elhunytakra való emlékezés már ősidőktől fogva ismert. A keresztény egyházban Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte 998-ban, hogy Mindenszenteket (november 1.) követően, amikor az Egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes halottról is megemlékezzenek. A szokást a clunyi bencések terjesztették el a XI. században. Azóta Mindenszentek és halottak napja közötti éjszakán az elhunytak hozzátartozói felkeresik a sírokat és gyertyát gyújtanak. 


A palóc hiedelem szerint azért kell gyertyát gyújtani, hogy a világosságban a véletlenül kiszabadult lelkek  visszataláljanak a sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. A sírok díszítése is azért történt, hogy a holtak szívesebben maradjanak a helyükön. A hazalátogató holtaknak ételt és italt készítettek ki.

Tilos volt ezen a napon a munkavégzés, különösen a mosás, nehogy a halottak vízben álljanak. Úgy tartották, hogy Mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban és aki megzavarja őket, az hamarosan meghal.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon
             Csáky Károly: Szent Ivántól Erzsébet-napig

Nincsenek megjegyzések: