Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 12.

Karácsonyi menü 1. - Fácánleves

Jó esetben ilyentájt - a fácánvadászatok idejében - a rokonságban vagy az ismerősök közül gondol ránk valaki és nem csak gondol, de meg is ajándékoz minket néhány madárkával. Rosszabb esetben az üzletek fagyasztópultjában kutakodhatunk egy öregecske fácán után, mert abból lesz igazán jó ízű ez a leves. Ez utóbbi módszer nagy előnye, hogy elmarad a pucolás a mindent beborító tolláradatával együtt. Bár be kell valljam, én nyúzni szoktam ezeket a jószágokat.
Évek óta készül nálunk ez a leves Karácsonykor, melynek receptje egyik kedvenc szakácskönyvszerzőmtől, Lajos Maritól származik. Előző nap elkészíthető, de a fagyasztót segítségül hívva, korábban is.


Hozzávalók
  • 1 fácán
  • 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta)
  • 1 csokor petrezselyem
  • szemes bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 szegfűszeg
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 3-4 borókabogyó

A megtisztított, megmosott, feldarabolt fácánt fazékba teszem és felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi. Felforralom, az esetleg keletkező habot leszedem. Beledobom a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, amin rajta hagyom a belső barna héját is (szép szint ad a levesnek), valamint a fűszereket. Fedő nélkül, takaréklángon főzőm egy-két órát, majd hozzáadom a tisztított, darabolt zöldségeket is. Teljes puhulásig főzöm. Kicsit állni hagyom, majd óvatosan leszűröm a levest. Kihűlve a hűtőben tartom másnapig. Külön teszem el a zöldségeket. A levest másnap forrón tálalom a főtt zöldséggel és frissen készített levesbetéttel. Ez lehet cérnametélt vagy levelestésztából kiszaggatott és kisütött karácsonyi motívum (csillag, fenyő, hal, stb.) Ez utóbbit csak asztalnál közvetlenül a tányérba tegyük, különben elázik a ropogóssága.





Mi a főtt fácánhúst tejfölös, almás tormamártással még aznap fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: