Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 06. 09.

Bodzaszirup

Nálunk még virágzik a bodza, így most a szokásos bodzaszörp helyett bodzaszirup készült.Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a szörp, csak kevesebb vízzel. Ez több okból is praktikus: egyrészt töményebb, így ízesítésre ez jobban megfelel (pl. bodzafagyihoz ), és tárolni is egyszerűbb.

Hozzávalók
  • 1 liter víz
  • 1 kg kristálycukor
  • rengeteg bodzavirág
  • 2 citrom leve vagy helyette citromsav
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát - elhagyható
A vizet a cukorral együtt forraljuk fel, majd hűtsük ki. Tegyük bele a lecsipegetett bodzavirágokat (a szárrész nélkül) - annyit, amennyi csak belefér a szirupba. Egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőben. Másnap reggel szűrjük le üvegekbe. 

Rögtön fogyasztható, hűtőszekrényben hosszabb ideig eltartható. Amennyiben télre szánjuk, akkor tegyük bele a tartósítószert vagy gőzöljük ki a légmentesen lezárt üvegeket.


4 megjegyzés:

Roza írta...

Sajnos, a múltkori hatalmas vihar itt nálunk elmosta a bodzavirágokat:( Pedig a kismama menyemnek megígértem, készítek szörpöt.
De még citromfűből tudok készíteni.
Nagyon mutatósak a képeid, finomak az ételeid-italaid:)

Palócprovence írta...

Köszönöm! :) Most már nálunk is a végét járja a bodzavirág, de a citromfűszörp is nagyon finom.

Messzenéző Minyon írta...

Ha ez szirup, akkor az enyém micsoda? Nálam a "szörp" készül úgy, hogy 2 liter vízbe 3 kg cukor :))
http://www.konyhaweb.hu/recept/recept.cgi?id=263

Palócprovence írta...

Minden relatív! ;)