Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 15.

Rumos csokoládés bomba

Már idejét sem tudom, hogy mikor készítettem ezt desszertet utoljára, ami gyerekkoromban családom kedvence volt (és persze az enyém is). Karácsonykor került bele narancs is. Érdekessége, hogy a krém ízvilága a karácsonyi fatörzstortáét idézi, pedig Anyám nem ismerte, ahogyan a francia konyhát sem. Egyszerű hozzávalókból készül, és csak egy titka van: a jó minőségű alapanyag. Ezen múlik, hogy a végeredmény mesés lesz-e vagy szörnyű.



Hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • 3 db (szalmonellamentes) tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 3 dkg kakaópor
  • 25 dkg babapiskóta
  • 1 narancs - elhagyható
a tetejére:
  • durvára vágott dió vagy kakaópor - elhagyható
Legelőször áztassuk be a mazsolát a rumba legalább egy órára. A vajat keverjük ki a cukorral és a 3 tojássárgájával. Adjuk hozzá az átszitált kakaóport, a narancs reszelt héját és a kifacsart levét, majd a leszűrt mazsolát is (a rumot tartsuk meg), végül forgassuk bele a felvert tojásfehérjéket.

Egy tálat kenjünk ki a krém egy részével. A babapiskótákat forgassuk meg a maradék rumban (ne áztassuk el!), rakosgassuk a krémre, majd a piskótákat is kenjük meg krémmel. Addig folytassuk a rétegzést, ameddig a hozzávalók tartanak, legfelülre krém kerüljön. A tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval vagy kakaóporral. Hűvös helyen hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek.


1 megjegyzés:

Ciripbogár írta...

jujj, nagyon finom lehet!