Már idejét sem tudom, hogy mikor készítettem ezt desszertet utoljára, ami gyerekkoromban családom kedvence volt (és persze az enyém is). Karácsonykor került bele narancs is. Érdekessége, hogy a krém ízvilága a karácsonyi fatörzstortáét idézi, pedig Anyám nem ismerte, ahogyan a francia konyhát sem. Egyszerű hozzávalókból készül, és csak egy titka van: a jó minőségű alapanyag. Ezen múlik, hogy a végeredmény mesés lesz-e vagy szörnyű.
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- 3 db (szalmonellamentes) tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 3 dkg kakaópor
- 25 dkg babapiskóta
- 1 narancs - elhagyható
a tetejére:
- durvára vágott dió vagy kakaópor - elhagyható
Legelőször áztassuk be a mazsolát a rumba legalább egy órára. A vajat keverjük ki a cukorral és a 3 tojássárgájával. Adjuk hozzá az átszitált kakaóport, a narancs reszelt héját és a kifacsart levét, majd a leszűrt mazsolát is (a rumot tartsuk meg), végül forgassuk bele a felvert tojásfehérjéket.
Egy tálat kenjünk ki a krém egy részével. A babapiskótákat forgassuk meg a maradék rumban (ne áztassuk el!), rakosgassuk a krémre, majd a piskótákat is kenjük meg krémmel. Addig folytassuk a rétegzést, ameddig a hozzávalók tartanak, legfelülre krém kerüljön. A tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval vagy kakaóporral. Hűvös helyen hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek.
1 megjegyzés:
jujj, nagyon finom lehet!
Megjegyzés küldése