Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 13.

Luca esti alakoskodás


A néphit szerint Luca estéje leginkább a boszorkányok ideje volt. Mikszáth így írt erről: „A juhászbojtárok hozzáfogtak a Luca-szék faragásához, a kocsisok keresztet pingáltak fokhagymával az istálló-ajtókra, a gonosz boszorkányok hatása ellen, mi gyerekek pedig remegve néztük: hogyan esteledik, s mint veszik át az éjt hatalmukba a tüzes seprő szörnyetegei.” (A jó palócok – Galándáné asszonyom)

A téli időszak legfőbb gonoszjáró napja Luca napja, ezért a boszorkányság elleni védekezés egyik formája a zajkeltés volt. Így e naphoz is kötődött az alakoskodás. Fehér lepelbe öltözött, arcukat belisztező legények (néhol lányok is) járták a fonókat, a házakat és ijesztgették a lányokat, de volt, ahol a gyerekeket, de még a tyúkokat is. Söprűt vagy meszelőt is vittek magukkal, mímelték a meszelést, söprést, a háziak arcát is „megsuprálták”, hogy ne legyenek kiütésesek.

kép
Luca-napi tréfaként a legények kicserélték a porták kapuit, a tetőre, padlásra vitték a szekeret szétszedve, és ott ismét összerakták, a gazdák nem kis bosszúságára.  

Nincsenek megjegyzések: