Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 06.

Miklós-esti alakoskodás


Az ajándékozó piros ruhájú Mikulás és krampusz kísérői ismeretlenek voltak a parasztság körében, csak az  1930-as évekre vették át a városi polgárságtól. Az Ipoly menti falvakban ekkor már a gyerekek ablakba rakott csizmáiba krumplit vagy cukrot tettek.

A dramatikus néphagyományok egyik formája az alakoskodás, amikor a szereplők elmaszkírozzák magukat (ne lehessen őket felismerni) és így személyesítenek meg valakit vagy valamit. Ilyen alakoskodás a Mikós-napi alakoskodás is, ami egy középkori népszokás, így már igen régi múltra tekint vissza. Miklós napján a legények, de nős férfiak is, bekormozott arccal, kifordított bundában, láncokat csörgetve ijesztgették a gyerekeket és a lányokat. Ennek egyik változata volt  az Ipoly mentén a lányok tréfás, pajzán szövegű gyóntatása a fonóban.

Szereplők:
  • püspök - nyakában krumpliolvasó, kezében bekormozott fakereszt
  • két ministránslegény
  • harangozó - kezében csengő és rossz bögre, amiben parázs volt a füstöléshez
  • két ördög
A püspök kártyából olvasta a "litániát", majd kezdődött a "gyónás". A lányoknak, menyecskéknek sorban élé kellett állniuk és felelniük az ilyen kérdésekre: "Ki a szeretőd? Aludtál-e vele?" Ha nem tudtak ügyesen meggyónni, szellemesen válaszolni a feltett kérdésekre, a ministráns csengetett, a két ördög pedig kivitte a lányt a pitarba vagy az udvarra és jól bekormozták vagy/és összefogdosták. Ha viszont a menyecske mindenre igennel felelt, akkor a pap a szájához nyomta a bekormozott keresztet.


Az időjárással kapcsolatban úgy tartották, hogy ha Miklós napján havazott, akkor Miklós megrázta a szakállát. Úgy vélték, hogy a Miklós-napi időjárás megmutatja a karácsonyi időjárást is.


Forrás: 
Csáky Károly: Katalin-naptól Gergely-napig
Manga János: Palócföld
Manga János: Ünnepek, szokások az Ipoly mentén

1 megjegyzés:

Anikó írta...

Én a Katalin napról tudom ill. hallottam, hogy ha Katalin tocsog /esik az eső/ akkor Karácsony kopog, Ha Katalin kopog, akkor Karácsony tocsog.
Nos idén semmi különös nem volt Katalinkor, sütött a nap, legalábbis nálunk Komárom megyében.
Kíváncsian várom a karácsonyi időjárást.
Persze ez is csak olyan mint amikor Miklós megrázza a szakállát, de azért figyeljük meg mi is, hogy milyen idő lesz:-))))