A hűvösebb idő beálltával egyre gyakrabban készül kelt
tészta. A fahéjas tekercs mellé már csak egy bögre jóféle tej kívánkozik.
Kedvelem a fahéj aromáját, és nem csak édességekhez.
Hozzávalók 15 darabhoz
- 40 dkg finomliszt
- 7 dkg kristálycukor
- csipetnyi só
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 7 dkg vaj
- 2 tojás
a töltelékhez:
- 15 dkg lágy vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
a tetejére:
- 1 tojás
1 dl langyos tejben keverjünk el 1 teáskanálnyi cukrot, és
futtassuk fel benne az élesztőt. A maradék cukrot keverjük a liszthez. A
felfuttatott élesztőhöz adjunk 1,5 dl tejet, a 2 tojást és a langyosra
olvasztott vajat. A keveréket dolgozzuk a lisztbe. Közepesen lágy, de rugalmas
tésztát kell kapjunk, így ha szükséges, adjuk hozzá a megmaradt 0,5 dl tejet is
(ez lisztfüggő).
Hagyjuk kelni fél órát. Nyújtsuk ki téglalap alakúra a
tésztát, kenjük rá a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén csavarjuk fel, mint
a bejglit. Vágjuk 15 szeletre, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a
korongokat (a vágott oldal legyen felfelé). Kenjünk meg a tetejüket a felvert
tojással, és hagyjuk kelni őket 15 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 200
fokra, majd 20-25 percig süssük aranyszínűre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése