Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 17.

A palóc karácsonyi asztal


Régen karácsonyböjtjén (december 24.) egész napos böjt volt. Az Ipoly menti falvakban azzal hitegették az éhes gyerekeket, hogy ha egész nap nem esznek, megláthatják a zöld tyúkot (volt, ahol az arany tyúkot) az asztal alatt. Így a nap várva várt legfőbb eseménye a vacsora volt, amely szertartásosan zajlott.

Az asztalt a vacsora előtt ünnepélyesen előkészítették. Karácsonyi abrosszal terítették le. Csak a legnagyobb ünnepeken használtak abroszt, a karácsonyi abroszt, melynek színe és díszítése is általában fehér volt, csak karácsonykor használták (úgy tartották, hogy mosással az abrosz varázsereje elvész). A megterített asztalra készítették a szegetlen (a család együtt maradását szimbolizáló) karácsonyi cipót vagy kalácsot és az összes ételt, italt. Az asztalra vagy az alá kerültek a termények, a gazdasági eszközök és a karácsonyi szalma.


A karácsonyi asztalra tett ételeknek, italoknak varázserőt, szakrális telítettséget, a tárgyaknak is mágikus erőt tulajdonítottak. A bőség volt hivatott biztosítani a következő évre az áldást a házra és valamennyi lakójára, valamint, hogy termékeny legyen a következő év és a család bőségben éljen.


Az első falatot az asztal szélére tették a halottaknak, ez a hagyomány jóval a kereszténység előtti időkre vezethető vissza. Vacsora közben is mindenből tettek félre egy keveset, ez volt a karácsonyi morzsa.

A karácsonyi asztal általában a karácsonyi ünnep harmadik napjáig maradt felterítve.

Nincsenek megjegyzések: