A zabot gyakran használom különböző
formában (zabpehely, zabpehelyliszt, zabliszt) a
konyhámban, de a zabkorpát csak ehhez a palacsintához szoktam.
Készülhet édes, de akár sós változatban is. De akár édes, akár sós, kiadós reggeli lehet. Remek módja a
maradék tojásfehérjék eltüntetésének, de persze használhatunk
egész tojást is. Én málnával szeretem, ami szezonon kívül
fagyasztott is lehet (most nem a saját málnámat tettem rá).
Hozzávalók
személyenként
a palacsintához:
- 1 tojás vagy tojásfehérje
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 evőkanál túró
a túrókrémhez:
- 5 dkg túró
- ízlés szerint egy kevés porcukor vagy egyéb édesítőszer
- pici reszelt citromhéj
- 1 evőkanál tejszín
- málna vagy egyéb bogyós gyümölcs (fagyasztott is lehet)
Verjük habbá a
tojásfehérjét, keverjük bele a túrót és a zabkorpát (meg a
tojássárgáját, ha egész tojást használunk). Forrósítsunk fel
egy teflon palacsintasütőt (a hagyományosat picit olajozzuk ki) és
egy evőkanálnyi masszát tegyünk a serpenyőbe. A kanál hátával
kicsit egyengessük palacsinta formára (a mérete természetesen nem
a hagyományos palacsintáé lesz, hanem kb. 10 cm átmérőjű és
vastagabb is). Az én palacsintasütőmben 3 lepényke fér el egymás
mellett. Amikor aranybarnára sült, fordítsuk meg és süssük meg
a másik oldalát is.
A túrókrémhez keverjük
ki a túrót egy löttyintésnyi tejszínnel, édesítsük ízlés
szerint és tegyük bele a reszelt citromhéjat is. A palacsintákon
osszuk el a túrókrémet és rakunk rá jó sok málnát.
Tipp: a sós változatnál az édesítést és a gyümölcsöt hagyjuk el, helyette használjunk friss fűszernövényeket a túrókrémben. A tetejére kerülhet némi összevágott zöldség (uborka, paradicsom, zöldhagyma, stb.), de akár füstölt lazac, sonka, sült bacon is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése