Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 01. 16.

Szakácskönyvmustra - Fűszeres szakácskönyv


Manapság csak az nem ír szakácskönyvet, aki nem akar (és csak kevesen nem akarnak), így már Dunát lehet rekeszteni velük, mégis kevés kelti fel közülük az érdeklődésemet. Belelapozás után még kevesebb fog meg bármilyen szempontból is, gyakran a nagy nevek is csalódást okoznak (lehet, hogy bennem van a hiba – túl nagyok az elvárásaim). A tavalyi karácsony előtti kínálatban mégis ráleltem néhány ígéretes darabra. A külföldiek közül a kedvencem a Fűszeres szakácskönyv lett (de találtam egy magyar gyöngyszemet is – erről majd legközelebb írok).

Mighty Spice Cookbook

Már a könyv borítója megfogott, végre nem a szerző díszeleg rajta. A képen látható öt fűszer egyúttal utalás arra is, hogy a receptek csupán öt fűszer felhasználásával készültek (természetesen, nem ugyanarról az öt fűszerről van szó), mégis tökéletesen visszaadják az adott országok (Kína, Kambodzsa, Vietnam, Thaiföld, Indonézia, Malajzia, Mexikó, Srí Lanka, Marokkó, Törökország és persze India) ízvilágát. Végül is, ez nem meglepő, hiszen John Gregory-Smith nem csak járt ezekben az országokban és tanulta helyben a jellemző specialitások elkészítését, de az általa alapított cégében, a Mighty Spice Company-ban, fűszerkeverékek és fűszerpaszták előállításával és forgalmazásával foglalkozott. Így nyugodtan hagyatkozhatunk rá és biztosak lehetünk benne, hogy működnek a receptjei. És tényleg! Az eddig kipróbáltak mindegyike tökéletes (ráadásul az én ízlésem szerinti) volt.

A 106 recept logikus felépítésű, könnyen követhető, legtöbbje képekkel (William Lingwood) illusztrált. Bevallom, én a szakácskönyveket legtöbbször csak olvasgatni szoktam, ritkán érzem a kényszert, hogy a konyhába menjek és elkészítsek belőlük bármit is, de ezt a 106 receptet végigfőzöm, az már biztos ...

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Ha elmész egy olcsó könyvek vásárára, meglátod, hogy a mindenki kiad szakácskönyvekre mennyire van érdeklődés. Nem akarok neveket sorolni, de ott árulják őket fillérekért. Ez, amit bemutatsz engem is megfogott volna!

Palócprovence írta...

Lehet, bár vettem már könyvvásáron fillérekért nagyon jó könyveket is (szakácskönyvet is).