A barkók a palócok
egyik ágának tekinthetők, a zárt völgyekben sokáig fennmaradt
archaikus kultúrájuk, így főzési szokásaik is megőrződtek. A
savanykás ízvilág, a habarással történő sűrítés (sokszor
rántással együtt alkalmazva) jellegzetessége leveseiknek,
főzelékeiknek.
Származom szerint barkó
vagyok, bár most a nyugati palócok közt élek. Apai nagyanyámat
már sajnos nem ismerhettem, de anyai nagyanyám és dédanyám
főztjét még kóstolhattam.
Ez a bableves szűkösebb
időkben füstölt hús nélkül készült (legfeljebb egy kis
szalonnabőrrel). Mostanában aktuális kedvencemmel, füstölt
csirkecombbal főzöm. Egyébként nem rajongok a csirkecombért, de
a füstölt csirkecomb nagy találmány. A tradicionálisabb változatban
használjunk tetszés szerinti füstölt disznóalkatrészt...
Hozzávalók
- 30 dkg szárazbab egy éjszakára bő vízbe áztatva
- egy darab tetszés szerinti füstölt hús vagy füstölt csont – ha túlságosan sós és/vagy száraz, akkor beáztatva
- 1 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 2-3 kockára vágott krumpli
- 1 evőkanál zsír
- 1+1 evőkanál liszt
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 bögre tej
- só
a tálaláshoz:
- borecet
- csípőspaprika
- tejföl
- friss kenyér
A beáztatott és leszűrt
babot, a füstölt húst a babérlevelekkel és az egész hagymával
együtt főzzük majdnem teljesen puhára annyi vízben, ami bőven
ellepi. Ekkor sózzuk, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és
főzzük addig, amíg minden puhára fő.
A zsírral, a
fokhagymával, 1 evőkanál liszttel és a pirospaprikával
csináljunk rántást, engedjük fel egy kis hideg vízzel, keverjük
csomómentesre, adjuk a leveshez. A tejet és a másik kanálnyi
lisztet habarjuk össze, majd a habarékot szintén adjuk a leveshez.
A habarást hajdan egy célszerű faeszközzel, a habaróval
(habarófa) végezték.
habarófa - a képen legelől
Néhány percig forraljuk
a levest a kétféle sűrítőanyaggal.
Az ecetet mindenki a
saját ízlése szerint teheti a levesébe már a tányérjában
(régen a fazékban ecetezték), ahogy a csípőspaprikát is.
3 megjegyzés:
Ez egy baró barkó bableves...
gambas
A habarófát ismerem, nekünk is volt, de a másik az micsoda ott az állványka mögött????
Mángorló.
Megjegyzés küldése