A költözés miatt már a múlté a kapunkkal
szemben lévő kisbolt, ahová még télen is sokszor csak papucsban
szaladtam át valamiért, olykor naponta többször is. Az itteni
kínálat a fizetőképes kereslet (pontosabban annak hiánya miatt)
igencsak szűkös. Sok évvel ezelőtt volt hentes és zöldséges is
a faluban, de mára már nyomuk sem maradt. Így az a fura helyzet
állt elő, hogy a tartós élelmiszerek, de még az egzotikusabb
hozzávalók is egy-két kattintással elérhetők az interneten, de
a napi, egyszerű (elsősorban a friss) alapanyagok beszerzése
feladja a leckét. Ezért legtöbbször a határ túloldalára visz
az utam – szélesebb választék, jobb minőség és kedvezőbb
árak (pedig nem a nyugati határszélen élek). Ott csak a csomagolt
dolgokkal vagyok bajban, mivel általában minden egy nyelven (amit
én nem beszélek) van feltüntetve a sokszor átlátszatlan
csomagoláson. Bár az eladók és a vásárlótársak is
segítőkészek, azért akad vicces szituáció bőven, néha meg
csak otthon derül ki, hogy nem teljesen azt vettem, amit akartam.
Így történt, hogy natúr sűrített tej helyett a cukrozott
változat került a kosaramba. Ezért kulfí, indiai fagylalt készült
belőle…
Az Észak-Indiából származó kulfínak nagyon
sok változata ismert, az én kedvencem a kardamomos ízesítésű.
Hagyományosan a tej több órás besűrítésével készül, de ezt
a lépést megspórolhatjuk magunknak sűrített tej használatával.
A cukrozott változat esetében még külön cukrot sem kell adni
hozzá, így tényleg pikk-pakk mehet a fagyasztóba.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 doboz (397 g) cukrozott sűrített tej
- 2 dl tejszín
- 6-8 tok zöld kardamom
a tetejére:
- natúr pisztácia - elhagyható
A kardamommagokat szedjük ki a tokból és törjük
össze. Tegyük a tejszínbe és melegítsük együtt néhány
percig. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy átvegye a tejszín a
kardamom aromáját, majd szűrjük le. A leszűrt tejszínhez
keverjük hozzá a sűrített tejet.
Adagoljuk kis formákba – a tradicionális
csavaros tetejű, alumínium kulfíformák helyett bármi megtesz - én
a tejszín műanyag dobozait szoktam használni. Merev formák
esetében azért célszerű folpackkal kibélelni a formát, így a
fagyasztás után sokkal könnyebben kijön belőle a kulfí.
Fagyasszuk néhány órát a mélyhűtőben, majd borítsuk
tányérokra. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott natúr
pisztáciával.
7 megjegyzés:
Kedves Palócprovence! Nagyon szép desszert! Erre lehet mondani, hogy a Panna cotta fagyasztott változata? Azért ugyanis rajongok és csinálom is szorgosan :)
Mondani lehet :) A panna cotta egy zselatinnal készült puding (legalábbis az eredeti változat), a kulfí pedig tulajdonképpen egy parfé. Persze, mindkettőben van tejszín...
Ráadásul: a falutokban levő bolt vérlázítóan (monopolhelyzetet kihasználóan) drága. Hihetetlen, hogy ugyanannak a bolthálózatnak egy pár faluban levő boltjában ugyanazt kétharmad áron lehet megvenni. De ott a határ túloldalán mi is sokszor szoktuk a zacskókat rázogatni, szagolgatni :) Aztán marad a kérdezés, illetve tanulás: már elég sok minden nevét tudjuk szlovákul.
Naszóval: egy pár faluval arrébb levő boltjában :)
Már akartam venni egy zsebszótárt, de nem lehet kapni.
Ott, a határon túli városban, a Főtér végén, a Főúton, bal oldalon van egy könyvesbolt. Ott próbáltad már? Azt mondják, ha valami nincs ott, a néni beszerzi, mára ha egyáltalán beszerezhető.
Ott még nem próbáltam, köszi a tippet! :)
Megjegyzés küldése