A régi időkben gyakori
reggeli volt a parasztkonyhán a héjában sült krumpli. Persze,
akkoriban nem vajjal és póréhagymával fogyasztották, hanem
leginkább csak magában, módosabb helyeken némi zsírral, esetleg
túróval.
Kemencében vagy a
sparheltban sült a téli hónapokban. Gyakran adták a gyerekeknek
kézmelegítőnek iskolába menet a fagyos reggeleken (akkoriban nem
volt kesztyű), amit persze meg is ettek a végén.
Én már a sütőben
sütöm, addig, hogy a külseje megpiruljon, a belseje pedig puhára
süljön (ehhez nagyjából egy óra kell 200 fokon). Én szeretem
héjastól enni, de aki így nem szereti, le is húzhatja róla. Só,
vaj, némi hagyma (tetszés szerinti) – csak ennyi kell és már
ehetjük is.
8 megjegyzés:
Vagy egy kis fagyos szalonna; vagy savanyú káposzta, házi ütött olajjal!
mmmmmmmmmm
És a héjában sült krumpliról nekem is csak a Dédszüleim sparheltja jut eszembe :)
Hú de sokszor ettünk mi is kisgyerekkoromban! Nálunk a sparheltet masinának hívták. Nagymamám egy konyharuhába bugyolálta a megsült krumplikat pár percre, így jobban lejött a héja, aztán libazsírt vagy kacsazsírt kentünk rá és csipkebogyó teát ittunk hozzá. Fenséges volt. Eszter
Zsuzsa, Eszter, örülök, hogy szép emlékeket ébresztettem! :)
Hűűű, én is de szerettem a nagy, kövér dunna alól kibújni, hogy ilyen finomságot reggelizhessek!
:))
Az én nagymamáméknál, amikor téli szünetben náluk voltunk, vacsorára volt a sütőben sült krumpli, vajjal vagy libazsírral és olajos-hagymás-savanyúkáposzta volt hozzá, rumaromás forró teát ittunk mellé, majd utána az esti mesét követően mentünk a hatalmas dunna alá aludni.Már megettem a kenyerem javát, de máig az életem egyik legfinomabb, leghangulatosabb, legbékésebb, vacsoraemlékeként őrzöm:-))))
Nem mertem leírni, de a nagymamám (aki most 91 éves)anno mindig tett a teánkba egy kiskanál pálinkát.Nagyon szerettük a testvéreimmel. ui.: ma absztinensek vagyunk!
Nálunk lórban (a sparhelt - masina sütő részét hívják így) sült kumpér'-nak vagy krumplinak hívják, füstölt szalonnával, füstölt kolbásszal, füstölt sonkával a legjobb, de kinek hogy... Van aki tejföllel szereti. Speciel én házi ketchuppal is nyakon szoktam önteni. :)
Megjegyzés küldése