Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 02. 06.

Réteges fánk


Keveset tudok az afgán konyháról, így amikor könyv jelent meg róla, rögtön megvettem, de évekig csak lapozgattam. Most azonban ebből készült ez a fánk.


Hozzávalók
  • 4 tojás
  • ¼ csésze tej
  • ¼ csésze olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 csésze liszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • a kenéshez kevés olaj
  • a sütéshez bő olaj
  • a tetejére porcukor vagy fahéjas porcukor

A tojásokat verjük habosra, keverjük hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Dagasszuk rugalmas tésztává. Letakarva pihentessük 30 percig-

Osszuk a tésztát 3 vagy 4 részre, majd mindegyiket lisztezett deszkán nyújtsuk egészen vékonyra (rétestészta vastagságúra). A tetejét kenjük meg vékonyan olajjal. Vágjuk 2-3 ujjnyi széles csíkokra, majd a csíkokat hajtogassuk össze.


Forró olajban süssük aranyszínűre. Alaposan lecsepegtetve, még melegen porcukrozzuk meg.


2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ismét egy remekbe szabott alkotás! Menteném a receptet, kénytelen leszek kipróbálni!

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon ötletes recept, kipróbálandó!