Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 02. 19.

Fogolypecsenye szalonnaköntösben


Eddig még nem készítettem foglyot, így amikor néhány konyhakész, fagyasztott madár érkezett hozzánk, a legegyszerűbb módot választottam: sütőben sütöttem meg őket, de hogy ne száradjanak ki, szalonnába bugyoláltam mindegyiket. Aztán adtam nekik egy kellőképpen flancos nevet...



Hozzávalók személyenként
  • egy konyhakész fogoly
  • két szem borókabogyó kicsit megtörve
  • bors
  • két szelet füstölt szalonna
  • kevés víz vagy fehérbor - elhagyható

Tegyük a borókabogyót a fogoly hasüregébe, sózzuk, borsozzuk, kössük össze a lábukat, tekerjük be a szalonnaszeletekkel. Fektessük tepsibe és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg őket.


Általában a fogoly esetében 25 perc sütési időt javasolnak, én viszont semmit nem szeretek véresen, akarom mondani rosén, így egy pici vizet alá öntve és lefedve először picit megpároltam, majd úgy sütöttem készre.

A köret almás párolt savanyúkáposzta volt.



Hasonló módon süthetünk például fácánt is, de ekkor a szalonna elmaradhat, mert a fácán általában jó kis saját szalonnaréteggel rendelkezik.


4 megjegyzés:

Ani írta...

Miket nem kapsz te..! Nekem egy jó, vadasos-konyakos mártás ugrott be hozzá. Így, szalonnával nagyanyám készítette a fácánt. Persze ez is vad, meg az is.

Palócprovence írta...

Nem szeretjük a vadast...

Zsuzsa írta...

Ez valami csodás; és hol van még a vacsora?

Névtelen írta...

Fenséges lehet, nagyon gusztán néz ki. Én nyuszikára( nem vad, csak házi ) szoktam így szalonnaköntöst húzni. Azt is meg lehet enni :) Eszter