A szilvás lepény
alapjának a klasszikus egyensúlytésztát választottam, aminek a
lényege, hogy a fő hozzávalókból (tojás, cukor, liszt,
zsiradék) azonos mennyiséget tartalmaz.
Hozzávalók
- 20 dkg tojás (mérettől függően 4 vagy 5 darab)
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg olaj (semleges ízű)
- 20 dkg búza finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
a tetejére:
- 12 darab nagyobb szilva
- 3 evőkanál darált dió
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A tojások sárgáját
keverjük fehéredésig a cukorral, majd az olajjal is. Adjuk hozzá
a citrom reszelt héját, a sütőporral elkevert lisztet, végül
óvatosan forgassuk bele a sóval felvert tojásfehérjéket.
A masszát öntsük
tepsibe és a tetejét rakjuk ki a kimagozott, felezett szilvákkal.
Szórjuk meg a
dió-nádcukor-fahéj keverékével és 180 fokra előmelegített
sütőben 20-25 perc alatt süssük meg.
Tipp: A zsiradék tetszés
szerint lehet vaj, margarin, olaj vagy zsír is.
9 megjegyzés:
Holnap kipróbálom.
:)
Finom lett!
Örülök! :)
A 20 dkg olaj kb hány evőkanál lehet? Ezt általában nem szokták dkg-ban megadni. Hétvégén ez lenne a süti, sok a szilvánk. Köszönöm előre is a segítséget!
Ez az olaj fajtájától is függ, de kb. 15 evőkanál. Nyugodtan használhatsz helyette vajat is.
Egyébként azért van dkg-ban megadva, mert egyszerűbb a többi hozzávalóval együtt lemérni, mint kanalazgatni, na megy így biztosan mindenből 20 dkg kerül a tésztába.
Köszönöm
Megsütöttem. Isteni finom lett.
Nálam picit kevesebb olaj kerůlt bele és a súlykülönbözetet tejjel pótoltam. Köszönőm, hogy megosztottad a receptet.
Örülök, hogy ízlett! :)
Igen, az olajat részben tejjel, de akár tejföllel is lehet helyettesíteni.
Megjegyzés küldése