Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 08. 05.

Andalúz zsemle

A mollete egy andalúz fehér, puha, lapos zsemle, a fáma szerint a mórok közvetítésével került az Ibériai-félszigetre. Az alábbi változat (molletes de Antequera) Antequera városról kapta a nevét. A receptet Macitól kölcsönöztem. Egy 30 éves évfordulóra készítettem először, ahol a különféle spanyol tapák remek kiegészítője volt.  Hosszas kelesztési ideje ellenére nagyon könnyű elkészíteni, hiszen az idő jelentős részében a hűtőben pihen.



Hozzávalók 12 darabhoz

a vízen kullogó expressz öregtésztához:
  • 4 evőkanál liszt - pl. fehér tönkölyliszt (85 g)
  • ¼ csomag friss élesztő (12,5 g)
  • 1 pálinkáspohárnyi víz (50 ml)
a tésztához:
  • 60 dkg fehér kenyérliszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dl langyos víz
  • 5 evőkanál olívaolaj
A sütést megelőző nap estéjén készítsük el az öregtésztát: az öregtészta hozzávalóit gyúrjuk össze, formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy mélyebb tálnyi meleg vízbe. Amikor úszni kezd a víz tetején (5-10 perc), akkor elkészült.

Az elkészült öregtésztát a tészta többi hozzávalóival együtt kézzel vagy géppel dagasszuk össze. A tálat folpackkal fedjük le és tegyük 12 órára a hűtőszekrénybe.

Másnap osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag ovális lepényekké. Tegyük őket sütőlapokra, kenjük meg a tetejüket olívaolajjal, végül takarjuk be folpackkal és hagyjuk kelni legalább 2 órán keresztül.

190 fokra előmelegített vízgőzös sütőben (tegyünk a sütő aljába egy tűzálló edénybe vizet vagy jégkockákat) 15 perc alatt sülnek meg.





Nincsenek megjegyzések: