A mollete egy andalúz fehér, puha, lapos zsemle, a fáma szerint a mórok közvetítésével került az Ibériai-félszigetre. Az alábbi változat (molletes de Antequera) Antequera városról kapta a nevét. A receptet Macitól kölcsönöztem. Egy 30 éves évfordulóra készítettem először, ahol a különféle spanyol tapák remek kiegészítője volt. Hosszas kelesztési ideje ellenére nagyon könnyű elkészíteni, hiszen az idő jelentős részében a hűtőben pihen.
Hozzávalók 12 darabhoz
a vízen kullogó expressz öregtésztához:
- 4 evőkanál liszt - pl. fehér tönkölyliszt (85 g)
- ¼ csomag friss élesztő (12,5 g)
- 1 pálinkáspohárnyi víz (50 ml)
a tésztához:
- 60 dkg fehér kenyérliszt
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3,5 dl langyos víz
- 5 evőkanál olívaolaj
A sütést megelőző nap estéjén készítsük el az öregtésztát: az öregtészta hozzávalóit gyúrjuk össze, formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy mélyebb tálnyi meleg vízbe. Amikor úszni kezd a víz tetején (5-10 perc), akkor elkészült.
Az elkészült öregtésztát a tészta többi hozzávalóival együtt kézzel vagy géppel dagasszuk össze. A tálat folpackkal fedjük le és tegyük 12 órára a hűtőszekrénybe.
Másnap osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag ovális lepényekké. Tegyük őket sütőlapokra, kenjük meg a tetejüket olívaolajjal, végül takarjuk be folpackkal és hagyjuk kelni legalább 2 órán keresztül.
190 fokra előmelegített vízgőzös sütőben (tegyünk a sütő aljába egy tűzálló edénybe vizet vagy jégkockákat) 15 perc alatt sülnek meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése