Elkezdődött a tél és vele a káposztás ételek szezonja. Székelykáposzta nyitotta nálunk a sort, amit a szokásostól picit eltérően készítek.
A székelykáposztának
neve ellenére semmi köze az erdélyi székelyekhez, névadója
Székely József vármegyei főlevéltáros volt, aki 1846-ban egy
kései órán tért be ebédelni a pesti Gránátos (ma Városháza) utcai egykori Komló-kert vendéglőbe.
Mivel már csak sertéspörkölt és savanyúkáposzta-főzelék volt, kérésére együtt melegítették meg. Annyira
ízlett neki, hogy baráti körében is népszerűvé tette a Székely
módra készült káposztát, amit a fáma szerint Petőfi Sándor
nevezett el székelykáposztának. (Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve, 1986. évi kiadás, 137. oldal)
Amikor megláttam a
hentesnél ezeket a szinte ingyen adott (1 Pénz volt kilója) húsos csontokat vagy inkább csontos húsokat,
rögtön tudtam, hogy székelykáposzta lesz belőlük az otthoni
savanyú káposztával karöltve. Farokként árulták, de inkább
gerinc melletti részek voltak (bár némelyiken tényleg rajta volt a
farok is). A bőrös szalonnákat
levágtam róluk, felkockázott abárolt szalonna lett belőle.
Hozzávalók
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 50 dkg sertéshús (eredetileg comb vagy lapocka) felkockázva
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 csípős paprika - elhagyható
- só
- bors
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 babérlevél
- 1 bögre húsleves vagy víz
a tálaláshoz:
- tejföl
- szalonnataréjok - elhagyható
A szokásos módon
pörköltet készítünk: a zsíron megpároljuk a vörös- és
fokhagymát, majd a hússal együtt pirítjuk néhány percig.
Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, végül felöntjük
a levessel. Fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor belekeverjük a
savanyú káposztát (ha nagyon savanyú öblítsük át hideg
vízzel) és a csípős paprikát (ha használunk). Puhára főzzük.
Tradicionálisan külön készül a pörkölt és a párolt savanyú káposzta, én viszont a fent leírt módon egy edényben csinálom. Hagyományosan lisztes
habarás sűrítené, de én úgy nem szeretem, inkább rövid lére
főzöm.
A tetején a tejföl és
szalonna is újabb keletű változat, az eredeti receptben nem
szerepelt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése