Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 11. 25.

A vörös konyha

Már sok száz receptet osztottam meg veletek, de arról még nem esett szó, hogy hol is készülnek ezek az ételek. Egy tökéletes világban a konyha idomulna hozzánk, de a valóságban legtöbbször nekünk kell kompromisszumokat kötni. Az én konyhám példa arra, hogy kis helyen, hatalmas munkapultok nélkül is lehet napi rendszerességgel főzni egy családra (ahogyan egyébként a világ nagyobb részén teszik). Három szóval leírható: kicsi, sötét és vörös. A 190 cm x 350 cm nem éppen optimális méret, főleg, hogy 3 ajtó és egy fatüzelésű kályha is elvesz a térből, ezért a nyitott tárolók dominálnak benne. Északi fekvése miatt még nyáron is sötét, így falszínnek adná magát a fehér, naná hogy én a vöröset választottam. 


Nem kevés tervezést és fúrás-faragást igényelt a működőképes konyha kialakítása (bár elég nagy gyakorlatom van benne), de a végeredmény remekül bevált a mindennapokban. A konyha lelke a 190 cm-es fal, itt kapott helyet az 5 égős gázfőzőlap wok égővel, pb gázra átalakítva és az elektromos, légkeveréses, öntisztító Datid sütő. 


A főzőlap alatt a gázpalack lakik, így a régi, csehszlovák öntöttvas edényeim egy fali polcra kerültek. A kihúzható fiókos rész a fűszerek helye.


Az egyik ajtót lezárva jutott hely a hűtőnek is.


Az ajtómélyedésbe is polc került. 


Konyhai mosogató helyett ikeás fürdőszobai porcelán, szögletes Höllviken mosdót és hozzá Freden mosdószekrényt választottam, kialakítása miatt sokkal kényelmesebb a használata a hagyományos mosogatóknál.


A hosszabbik falszakaszra bútor nem férne el, ezért keskeny polcokat szereltem fel ide Ekby Hall konzolokkal maradék ereszdeszkákból. Ezeken használatra készen elférnek a robotgépek, kenyértartó, stb., alatta pedig kosarakban a zöldségek. Fölé Utsaga tárolók kerültek.


A világítást kültéri lámpák adják, amit egy barkácsáruházban vásároltam. 


Összességében egy számomra megfelelő, jól használható konyha, ami ugyan nem a mai trendek szerinti, de ez nem is volt célom. Nem kell feltétlenül konyhatervezőt fogadnunk egy konyha kialakításához, és némi barkácsolási ismeretekkel mi magunk is összeszerelhetünk egy konyhát nem kevés pénzt spórolva ezzel.

13 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon helyes a konyhád, egyszemélyes, tökéletes, a célnak megfelelő, jó a piros fal is, vidámmá, színessé teszik a nyitott polcok, nagyon tetszik a sárgára festett, kerámiabögréket tartó polcocska is, és jók a keleti hatású lámpák is. Igazad van, nem mindig a trendekhez kell idomulni, hanem az adottságokhoz, a gépeid meg a full technikához tartoznak, ami a sütés/főzésnél a legfontosabb.
A budapesti szép konyhám után itt Tatán, amikor végleg leköltöztünk és szép lassan alakítottuk ki a magunk igényére a férjem nagyszüleinek a házát, évekig kempingasztalon gyúrtam meg kevertem/kavartam, kempingszékekkel, szedett-vedett régi konyhakredenccel, amit lefestettem én is harsogóan színesre,régi tűzhellyel és nagyon megfelelt.
Aztán egy nagyon kerek születésnapomra kaptam egy álomkonyhát a férjemtől.
Szóval tudom és ismerem testközelből a különbségeket, mindenhol mindent meg lehet oldani, szokni, a lényeg komfortosan és jól érezzük magunkat.
A te konyhád is abszolút komfortos és cuki:-)))

Palócprovence írta...

Köszi! :)

Holdgyöngy írta...

Otthonos, hangulatos, meleg, s minden megvan ami kell.

Szalkai Geri írta...

Nagyon tuti! :))

Czkriszta írta...

Én biztosan beleszerettem ebbe a konyhába!

Palócprovence írta...

Holdgyöngy, köszönöm!:)

Palócprovence írta...

Geri, :))

Palócprovence írta...

Kriszta, örülök! :)

Zsuzsa írta...

A vörös és fekete párosítás telitalálat (az enyém napraforgó és fekete-mindig süt a nap :)! Elképesztően (jól :) néz ki a konyha; az első gondolat:mekkora rend van! Nálam mindig valami elől marad, vagy egy robot gép, vagy a vágódeszka, vagy éppen a mosogató van púposan, amit egyébként pár órával azelőtt pakoltam ki (amit szerintem egy rendetlenség-manó pakol szét újra és újra! :)
Az én "kicsikémet" is 2 ablak és 2 ajtó "bomlasztja"-átérzem a kínodat! :)))
Viszont amit nekem a konyha jelent -még a kis hely ellenére is-, az például a Dédnagymamám szoba-konyhája, sparhelt-tel, mindig meleggel, a sütőben sülő sokkal finomabb ételekkel és hogy a kis hely ellenére (és a "gépesítés hiánya" ellenére!!!) sokszor az egész (nagy) család Náluk ült esténként!
Ja és még kék-sárga fan is vagyok! :)))))

Palócprovence írta...

A látszat csal, főzés közben az én konyhám is "szalad"! :D A robotgépek és a vágódeszkák nálam is mind elől vannak, látszik is a képeken, a mosatlant pedig elnyeli a mosogatógép - már amikor valaki bele teszi.
Nagy szívfájdalmam, hogy sparhelt nem fért el...

Zsuzsa írta...

Na, egy sparheltért talán még a mosogatógépemet is beáldoznám! :)))

Sonia írta...

Gyönyörű a konyhád!Érdekelne, hogy az a gyönyörű vörös, melyik festékmárka? esetleg színkód? Köszönöm előre is:)

Palócprovence írta...

Köszönöm! :) A Bauhaus saját márkás festéke saját színmintájuk után kikeverve, de a színkódra sajnos már nem emlékszem. Egyébként a valóságban ez egy sötét, mély szín, de a vaku miatt tűnik néhány képen világosabbnak.