Márton napján mi más
lehetne a desszert mint Lúdláb torta?! Manapság a Lúdláb
alternatív változataival találkozunk inkább (poharas desszert,
pop cake, stb.), semmint tradicionális formájával. A hagyományos
receptek is megoszlanak a krém tekintetében: klasszikus párizsikrém (ganache- tejszín és csokoládé keveréke), vajjal vagy
margarinnal dúsított párizsi krém. A vajas szerintem túl tömény,
az utóbbi íze nekem a margarin miatt nem jön be (szinte
egyáltalán nem használok margarint). Így én maradok a klasszikus
párizsi krémes változatnál.
A Lúdláb tulajdonképpen
egy konyakos meggyel megbolondított Rigójancsi, aminek a felső
tésztarétege hiányzik.
Hozzávalók
- 1 kakaós piskóta 4 tojásból tortakarikában megsütve
- 1 adag párizsi krém
- 25 dkg kimagozott konyakos meggy vagy meggybefőtt konyakba áztatva – ebből 12 szem a díszítéshez
- a tetejére 15 dkg 70 %-os olvasztott étcsokoládé - elhagyható
A kihűlt piskótát
tegyük vissza az elmosott tortakarikába, a tetején osszuk el a
félbe vágott meggyszemeket (kivéve a 12 szemet).
Simítsuk el
rajta a krémet (egy keveset félre tehetünk a díszítéshez).
Alaposan hűtsük le, legjobb egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy
megszilárduljon. Távolítsuk el óvatosan a tortakarikát. A
tetejét bevonhatjuk olvasztott étcsokival, de ez akár el is
hagyható. Én egyszerűen csak Oetker tortadarát szórtam rá és a
12 meggyszemmel díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése