Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 11. 19.

Zabkenyér


Már sokszor írtam róla, hogy inkább a rusztikusabb kenyereket kedvelem, mint amilyen ez a zabkenyér is.   Ez a vegán kenyérrecept szükség szerint átalakítható, ha nincs otthon mandulatejünk vagy mandulavajunk (bár mindkettő könnyen elkészíthető). 

Hozzávalók
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (nem zabpehelyliszt!)
  • 1 bögre zabpehely
  • 3/4 bögre teljes kiőrlésű rizsliszt
  • 1 bögre forró víz
  • 1 bögre mandulatej (vagy tej)
  • 1/4 bögre darált lenmag
  • 4-5 szem kimagozott datolya
  • 2 evőkanál mandulavaj (vagy vaj)
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só


A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, pihentessük néhány percig, majd keverjük hozzá az almaecetet és a mandulatej felét. A mandulatej másik felében pürésítsük az apróra vágott datolyát, ezt is adjuk a zabpelyhes keverékhez. Végül az összes többi száraz hozzávalót is dolgozzuk bele. A lágy masszát tegyük egy 22 cm-es kenyérformába és 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje ne legyen ragacsos.

Legjobb frissen fogyasztani, másnapra kicsit morzsálódik, de pirítva akkor is remek.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Keverj hozzá 1/4 kg túrót (a mandulatej helyett), tegyél bele 3 tojást és használj egy teljes zacskó sütőport, így még 2-3 nap múlva is szaftos és nem morzsál. A masszát vízzel hígítsd addig, hogy a formába beönthető legyen.