Már sokszor írtam róla, hogy inkább a rusztikusabb kenyereket kedvelem, mint amilyen ez a zabkenyér is. Ez a vegán kenyérrecept
szükség szerint átalakítható, ha nincs otthon mandulatejünk
vagy mandulavajunk (bár mindkettő könnyen elkészíthető).
Hozzávalók
- 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (nem zabpehelyliszt!)
- 1 bögre zabpehely
- 3/4 bögre teljes kiőrlésű rizsliszt
- 1 bögre forró víz
- 1 bögre mandulatej (vagy tej)
- 1/4 bögre darált lenmag
- 4-5 szem kimagozott datolya
- 2 evőkanál mandulavaj (vagy vaj)
- 1 evőkanál almaecet
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
A zabpelyhet öntsük le
a forró vízzel, pihentessük néhány percig, majd keverjük hozzá
az almaecetet és a mandulatej felét. A mandulatej másik felében
pürésítsük az apróra vágott datolyát, ezt is adjuk a
zabpelyhes keverékhez. Végül az összes többi száraz hozzávalót
is dolgozzuk bele. A lágy masszát tegyük egy 22 cm-es
kenyérformába és 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig
süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje ne legyen
ragacsos.
Legjobb frissen fogyasztani, másnapra kicsit morzsálódik, de pirítva akkor is remek.
2 megjegyzés:
Keverj hozzá 1/4 kg túrót (a mandulatej helyett), tegyél bele 3 tojást és használj egy teljes zacskó sütőport, így még 2-3 nap múlva is szaftos és nem morzsál. A masszát vízzel hígítsd addig, hogy a formába beönthető legyen.
szia! A datolya kihagyható, vagy valamire esetleg lecserélhető? Koszonom!!
Megjegyzés küldése