A mai cukorfóbiás
világban nem számíthat sikerre egy a nádcukor pozitívumairól
szóló írás, de hát nem először megyek szembe a trendekkel. Lehet, hogy most sokan
meglepődnek, de a cukrot nem a gyárakban állítják elő, itt
csak a ballasztanyagoktól tisztítják meg. A növények leveleiben
található kloroplasztiszok a tulajdonképpeni cukorgyártók:
széndioxidból és vízből a napfény energiájával cukrot és
oxigént állítanak elő - ez a fotoszintézis. A keletkezett cukor
leggyakrabban keményítővé átalakulva raktározódik, de néha
cukorként tárolódik a növény bizonyos részeiben: gyökér
(cukorrépa), szár (cukornád), gyümölcs (ezért lehet például
cukor hozzáadása nélkül édes lekvárt főzni a szilvából).
Bár már az ókorban is
ismerték a cukornádat és az ebből készült nádszirupot, de még az újkorban is drága
luxusterméknek számított a nádcukor.
A cukornád nagy
mennyiségű cukrot képes raktározni rostos szárában, aki kóstolt
már frissen préselt cukornádlevet, az tudja miről beszélek.
A cukornád kisajtolt
levét sziruppá forralják, majd a kikristályosodott
cukorkristályokat leszűrik. A megszárított végtermék a nyers nádcukor (piloncillo, panela és egyéb neveken is ismert).
A finomított termékekkel
szemben magasabb ásványi-, nyomelem – és vitamintartalommal
rendelkezik, íze is teltebb, kicsit melaszos.
A hagyományos édesítés mellett borogatásként, fertőzések kezelésére is használják, mert elősegíti a
sebgyógyulást, de megfázás elleni forró ital is készül belőle,
a kolumbiai aguapanela.
Hidegen a fizikai
állóképesség növelése miatt is szívesen isszák, vagy
egyszerűen üdítőként.
A nyers nádcukor további
finomításával nyerik végül a fehér kristálycukrot. A trópusi
területeken termő cukornád adja a világ cukorgyártásának 65
%-át (35 %-ot pedig a mérsékelt övi cukorrépa). A folyamat során
keletkező melléktermékek sem mennek veszendőbe: a megmaradt
rostokat megszárítva fűtőanyagként, papír- és építőanyag
alapanyagként használják, a melasz a rumgyártás alapanyaga vagy
takarmány, esetleg sütési adalék lesz, a végső maradék pedig
trágya.
Manapság sokan szeretik
a cukrot mesterséges vegyületként feltüntetni, de láthatjuk
semmivel sem mesterségesebb, mint a kukoricaszárból vagy a
nyírfakéregből bonyolult folyamatokkal kivont ma divatos
cukorpótlók. Egyszerűen falánkságunknak kell határt szabni.
A 60-as évek óta
megháromszorozódott a világ cukorfogyasztása. Ezen belül is nagy
eltérések vannak az egyes országok között: 8 kg és 66 kg
közötti az egy főre eső évenkénti cukorfogyasztás. Míg 1840-ben még az 1
kg-ot sem érte el a cukorfogyasztás Magyarországon, 1990-ben 38,6 kg volt, napjainkban csökkenő tendenciát mutat (30 kg alatti).
4 megjegyzés:
Kedves Palócprovence!
Mindig olvaslak ám csak ritkán írok most azonban el kell mondjam,hogy ismét szívemből szóltál,és tényleg nem tudom eldönteni,hogy a receptjeidet szeretem-e jobban vagy az ehhez hasonló kissé elemzős,informatív írásaidat.Pontosan ezt gondolom amit te,hogy az alig pár éve forgalomban lévő "egészséges cukorpótlók" lehet nem is érik azt az aranyárat mert talán 10 év múlva kiderül mégis valamiért nem jók.Minden nagyszülőm nagyon sokáig élt,mind szerette az édességet(fánk,linzer,csőröge és társai) egyszerűen nem ették naponta többször degeszre magkat belőle.Engem sem sikerült még a kollegináknak meggyőzni,hogy 2-3 ezer Ft-ot adjak ezekre a cukorpótlókra.A barna nyers nádcukor ízét egyszerűen imádom a legtöbb házi süteményben.Kíváncsi lennék,a stíviáról mit gondolsz?
Üdvözlettel,
Réka
Kedves Réka, köszönöm szívmelengető soraidat! :)
A stíviát én is használom, de csak amit én termesztek, az iparilag feldolgozott formáit nem kedvelem.
Itt írtam magáról a növényről:
http://palocprovence.blogspot.hu/2013/06/jazminpakoca.html
Óó, én nagyon ritkán látogatlak (valahogy azt hittem, ez csak amolyan lakberendezős blog, és az most nekem nem téma), de ezzel a cikkel a szívemből szóltál. Van nekem paleós, vega, meg vegán barátnőm is, és sokszor kisebbségben érzem magam a -szerintem- ésszerű elveimmel: mértékkel és hálával együnk.
Ez így most egy kicsit pátoszosra sikeredett, pedig nem az volt a célom, hanem csak simán megköszönni ezt a józan cikket :)
Köszönöm szépen! Szerintem is a szélsőségektől mentes, mértékletes táplálkozás a jó irány.
Egyébként még senki nem mondta, hogy ez lakberendezős blog. :)
Megjegyzés küldése