Az aztékok hite szerint
a halál kapu egy másik létformába. Halottaiknak az útra kenyeret
és cukrot adtak, ebből ered a Pan de Muerto, ami ma is elmaradhatatlan a mexikói
halottak napján.
Az eredeti recepten picit
változtattam, margarinom nem lévén, csak vajat tettem a tésztába
és szárított élesztő helyett frisset használtam.
Hozzávalók 16 db kicsi vagy 2 db nagy
kenyérhez
- 500 g liszt
- csipetnyi só
- 25 g friss élesztő (vagy 2 evőkanál szárított)
- 60 ml meleg víz
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 2 narancs reszelt héja
- 2 teáskanál narancsvirágvíz
- 160 g lágy vaj
a tetejére:
- 1 tojás
- kristálycukor
A tojásokat verjük fel
a cukorral, adjuk hozzá a narancshéjat és a narancsvirágvizet. Az
élesztőt keverjük el a meleg vízben és a cukros keverékkel
együtt dolgozzuk a lisztbe, végül a vajat is.
A kicsit lágy tésztát
hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztából vegyünk el egy
keveset a díszítéshez, a többit osszuk 16 részre (vagy ketté,
ha nagy kenyeret akarunk). Formázzunk kis zsemléket, kenjük meg a
tetejüket a felvert tojással. A maradék tésztából formázzuk
meg a csontokat jelképező díszítést, azt is kenjük le a
tojással. Szórjuk meg a tetejüket cukorral.
A kenyérkéket hagyjuk
újra megkelni, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 16
percig süssük őket (a nagy kenyereket tovább).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése