Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2016. 09. 17.

Fehérboros , bazsalikomos csirkemell


Egy esős őszi napon nincs is jobb egy gyors olasz receptnél! Hernyák Tomi bazsalikomos csirkemell (petto di pollo al basilico) verziójától egyből jobb kedvre derülünk.


Hozzávalók

  • 80 dkg szeletelt csirkemellfilé
  • bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 szál újhagyma összevágva
  • 2 dl főzőtejszín
  • csipetnyi pirospaprika
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor bazsalikom

Az olaj és vaj keverékén nagy lángon süssük meg a sózott, borsozott csirkemellszeleteket (oldalanként 3-4 perc) Szedjük ki a serpenyőből, a maradék zsiradékon dinszteljük meg a hagymát, öntsük fel a borral (jelen esetben egy calabriai Cirò-val).  Forraljuk be a felére (az alkoholtartalma addigra eltűnik, így gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják az ételt).

Öntsük fel a főzőtejszínnel, szórjuk bele a fűszerpaprikát. Melegítsük össze, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, végül mehetnek bele a bazsalikomlevelek is.


Mi tésztával ettük, de tálalhatjuk főtt rizzsel vagy kuszkusszal is. A megmaradt bor remek kísérője...




Nincsenek megjegyzések: