Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2016. 09. 12.

Portugál káposztaleves


A portugál nemzeti leves kétségtelenül a Caldo verde, az égig érő paszulyból káposztából főzött, krumplival sűrített leves. Szinte mindenhol találkozhatunk vele Portugáliában és fillérekért árulják. Amíg a hobbikertészek divatba nem hozzák ezt a nálunk nem ismert, magasra növő káposztafélét, helyettesíthetjük kelkáposztával, mángolddal, esetleg karalábélevéllel is. Persze, nem lesz tökéletesen olyan az íze, de garantáltan finom lesz. Gyakran linguiça (fokhagymás, paprikás kolbász) is kerül bele.


Hozzávalók
  • 1 nagyobb fej hagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 3 evőkanál (portugál) olívaolaj
  • 4 közepes lisztes burgonya meghámozva, felkockázva
  • 1,5 liter víz (esetleg zöldségleves, húsleves)
  • 1-2 babérlevél
  • 1/2 fej kisebb kelkáposzta vékony metéltre vágva
  • 1 pár debreceni vagy egyéb kolbász felkarikázva
  • bors
Az olajon futtassuk meg a hagymaféléket, majd a krumplikockákkal is pároljuk néhány percig. Sózzuk, öntsük fel a választott folyadékkal és a babérlevéllel főzzük, amíg egészen szétfő a burgonya (krumplitörővel vagy botmixerrel is besegíthetünk). Tegyük bele a felcsíkozott káposztát és a kolbászkarikákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Még főzzük 5 percig és tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Emlékeztet a frankfurti levesre - amit amúgy nagyon szeretek. Bár nagy különbség lehet káposzta és káposzta között, egész más ízhatást adhat. A levesed is gusztosos, na de a tányér - gyönyörű!

Palócprovence írta...

Köszönöm! :) Egy picit talán tényleg emlékeztet rá. A tányér egy bolhapiaci szerzemény.