Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 07. 17.

Gyerekkori ízek - Gyümölcshabos reszelt linzer

Vasárnaponként gyakran készült nálunk ez a sütemény, de valahogy hosszú időre megfeledkeztem róla.


Emlékeim szerint magasabb volt, valószínűleg nagyobb adag került a tepsibe. Mert még mindig megvan az a tepsi, amiben akkoriban sült. A mostani tepsikkel szemben magas kora ellenére (több, mint 50 éves) sem pattogzik a zománca, pedig a mai napig rendszeres használatban van. Azért tudtak valamit a csehek...



Hozzávalók

a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • kevés citromlé
  • 4 bő evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg vágott dió
Linzertésztát készítek, amit legalább fél órát hűtök. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot és azzal is tovább verem. Belekeverem a baracklekvárt, a citromlevet és a durvára vágott diót. A tészta 2/3-át nagylyukú reszelővel egy tepsibe reszelem, elterítem rajta a habot, majd a maradék tésztát is ráreszelem. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm.


8 megjegyzés:

szepyke írta...

Én ezt nem ismertem ezt az édességet.
Legalábbis szerintem nem, de régen voltam már gyerek.:D

Chef Viki írta...

10 órakor tettem fel egy reszelt meggyes süteményt :-)) Nem habbal, csak meggyel, de akkor is reszelt :-))

Yasmine írta...

Látogass meg, kérlek! :)))

Palócprovence írta...

Szepyke, hát, én is! :))

Palócprovence írta...

Chef Viki, :)) nagyon egyre gondoltunk! Csak a tölteléke más.

Palócprovence írta...

Yasmine, köszönöm szépen! :)

napmátka írta...

Nálunk sem volt ilyen, pedig nagyon jó! Viszem a receptet, köszi!

Palócprovence írta...

Szívesen! :)