A sorbet (szorbé) származását homály fedi, feltalálóként a kínaiakat, az arabokat, a perzsákat és a törököket is jegyzik. Nevéből kiindulva valószínűleg arab eredetű (sharab - italt jelent) és valóban, eredetileg hűtött, mézzel édesített, gyümölcsökkel, és alkoholmentesen készített frissítő ital volt.
Európába kerülése után is hosszú ideig csak a gazdagok engedhették meg maguknak hűtésének nehézsége miatt. A hosszú, bőséges lakomákon egyrészt az emésztés elősegítésére, másrészt étvágygerjesztőként alkalmazták; megtisztította az ízlelőbimbókat és képessé tette az újabb ízélmények befogadására. Részben ma is ezt a célt szolgálja, de ma már desszertként is fogyasztják.
(Forrás: innen)
A sorbet sok azonosságot mutat a szicíliai granitaval, ami nem meglepő, hiszen Szicíliában is nagyon erős volt az arab hatás a gasztronómiában (is). Igazán népszerűvé a franciák tették. Ezt a levendulás változatot itt találtam.
Hozzávalók
Európába kerülése után is hosszú ideig csak a gazdagok engedhették meg maguknak hűtésének nehézsége miatt. A hosszú, bőséges lakomákon egyrészt az emésztés elősegítésére, másrészt étvágygerjesztőként alkalmazták; megtisztította az ízlelőbimbókat és képessé tette az újabb ízélmények befogadására. Részben ma is ezt a célt szolgálja, de ma már desszertként is fogyasztják.
(Forrás: innen)
A sorbet sok azonosságot mutat a szicíliai granitaval, ami nem meglepő, hiszen Szicíliában is nagyon erős volt az arab hatás a gasztronómiában (is). Igazán népszerűvé a franciák tették. Ezt a levendulás változatot itt találtam.
Hozzávalók
- 2 csésze víz
- 1 csésze cukor
- 1 evőkanál levendulavirág
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál vodka
4 megjegyzés:
Tegnap egy cukrászdában kóstoltam egy levendulás-rozmaringos fagyit. Hát, rá kellett jönnöm, hogy ez az intenzív "fű-íz" nem az én világom. Sokkal inkább emlékeztet a szekrény illatosítóra, mint édességre. Szerencsére van még elég finomság a világon.
:DDD
Nagyon izgalmas lehet a levendulával és a vodkával!
A vodkát egyáltalán nem lehet érezni benne, csak a fagyasztásnál van jelentősége. A levendulával pedig csínján kell bánni, nehogy túl tömény legyen az íze. Ez esetben a kevesebb több...
Megjegyzés küldése