Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 15.

Búbos hús

A töltött húsok nem csak finomak, de praktikusak is, jóval kiadósabbá válnak a tölteléktől. A tölteléknek nem kell feltétlenül a húsba kerülniük, akár a tetejére is tehetjük. Így tettem én is - látva, hogy a malackaraj magában kevés lenne.


Hozzávalók
  • 1 kg kicsontozott malackaraj (vagy sertéskaraj)
  • 50 dkg gomba (lehetőség szerint vargánya)
  • 1 tojás
  • néhány evőkanál zsemlemorzsa
  • petrezselyemzöld
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • bors
  • kevés olaj
A karajt felszeleteltem és kevés olajon elősütöttem, majd sózva, borsozva, pici vizet öntve alá majdnem készre pároltam. A felaprított gombát és petrezselymet kevés olajon megsütöttem, fűszereztem és kicsit hűlni hagytam. Vargánya helyett más gombával is készíthető, de ekkor nem árt neki kevés vargányás só ízesítés. Hozzákevertem a tojást és zsemlemorzsával sűrítettem (ne legyen túl száraz!). A tölteléket a húsra púpoztam, megszórtam reszelt sajttal és előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöttem. Tetszés szerinti körettel, salátával tálalható.

8 megjegyzés:

Vali írta...

Imádom a töltött húsokat, főleg a tölteléket.
Nagyon jól néz ki.

Vesta írta...

Friss vagy fagyasztott vargányát használtál?

duende írta...

Anyósom szokta ezt az ételt késziteni, rengetegszer ettem nála. És ő is ugyanigy hivja: búbos hús. :)
Volt mikor csirkemájas lett a "búbja" a husinak, úgy is isteni.

Palócprovence írta...

Vali, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Vesta, most fagyasztott, de frissből azért finomabb.

Palócprovence írta...

Duende, na ennyit az újításokról! :DD
Én is szoktam csirkemájjal is csinálni.

Annamarie írta...

Hát ez istenien néz ki! Mivel van otthon egy egész nagy üveg, szárított vargányám, valószínűleg ki fogom a receptedet próbálni!

Palócprovence írta...

:)))