Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 07.

Tyúkfasírt

Tyúkhúslevest főztem, amit - bevallom - leginkább bögréből szeretek kortyolgatni. Persze azért hagyományosan tálalva is lecsúszik egy-egy főétkezés részeként. A főtt húst általában tormával és a levesben főtt zöldségekkel esszük, azonban a melle nem túl kelendő. Ami nem is csoda, hiszen eléggé száraz hús. Ezért ebből fasírt készül, némi szalonnával felturbózva.


Hozzávalók
  • 1 főtt tyúkmell
  • 5-10 dkg füstölt szalonna (a mell méretétől függően)
  • 2 tojás
  • 1 szelet tejbe áztatott és kinyomkodott kenyér
  • bors
  • majoranna
  • reszelt fokhagyma
  • pirospaprika (elmaradhat)
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A főtt tyúkmellet lebőröztem, kicsontoztam és ledaráltam a szalonnával együtt. Hozzáadtam a felvert tojásokat, az elmorzsolt kenyeret és kellőképpen fűszereztem. Ha túl lágy lenne a keverék, kevés zsemlemorzsával sűríthető (azért ne legyen túl száraz!), ellenkező esetben pici tejszín segíthet. Kisebb gombócokat formáztam a masszából, ellapítva és zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütöttem őket.

A zsemlemorzsába forgatás akár el is maradhat, anélkül is jó. De akár szeletelt baconszalonnába is göngyölhetjük a gombóckákat és úgy süthetjük ki őket. Vagy tepsiben egészben, stefánia vagdaltként (egész, főtt tojásokkal töltve), de ekkor feltétlenül kell rá némi bacon- vagy egyéb szalonnatakarás, különben nagyon kiszárad sülés közben.

7 megjegyzés:

Annamarie írta...

Guszta! Jó ötlet, a tyúkmell tényleg nagyon száraz husi, de így felhasználva körettel vagy főzelékkel meg van a második fogás!

Palócprovence írta...

Így, ahogy mondod! Tetszés szerinti körettel vagy bármilyen főzelék feltéteként jó.

Ági, aki főz írta...

Húú, ez mennyire jól néz ki. Nekem ez még sose jutott eszembe, pedig csodás lehet. Küldenél egy adaggal, csak hogy megkóstoljam ;-)))

Latsia írta...

Hű ez nagyon jól néz ki, már vittem is....vagyis a receptet csak, sajnos...:O))

trinity írta...

Nálunk a gyerekek épp a mellhúsra pályáznak tormával és sok répával....De ez a fasírt is nagyszerű!

Palócprovence írta...

Ági, köszi! Szívesen, csak már elfogyott...:))

Palócprovence írta...

Latsia,Trinity, köszönöm! :)