Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 02.

Provence-i zöldségek télire

Ebben a remek fűszeres zöldségkeverékben eredetileg padlizsán is van, én azonban kihagytam belőle és fehérhagymát tettem bele. Néhány hétig hagyjuk érni az üvegben, mielőtt felbontjuk és ha nem fogyna el egyszerre, utána tartsuk hűtőben. Egyszerűbb, ha eleve kis méretű üvegekbe tesszük.




Hozzávalók
  • 50 dkg cukkini
  • 50 dkg padlizsán (vagy/és fehérhagyma)
  • 50 dkg cseresznye- vagy koktélparadicsom
  • 50 dkg pritamin- vagy kaliforniai paprika
A felöntőléhez:
  • 5 dl fehérborecet
  • 5dl fehérbor
  • 5 dl víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál feketebors
  • néhány szem szegfűszeg
  • 30 dkg cukor
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • néhány ág rozmaring
  • egy maroknyi kakukkfű
  • 1,5 g (1/2 mokkáskanál) Na-benzoát
  • néhány kanál olaj
Az ecet, bor és víz keverékét a fűszerekkel és a cukorral alaposan felforraltam, majd a feldarabolt zöldségeket főzési idejük sorrendjében hozzáadtam. Először a hagymát és a paprikát főztem 5 percig, utána belekerült a cukkini is (ha padlizsánt is használunk, az is most jön bele), majd 3 perc után a paradicsom és a fokhagyma. Ekkor már csak éppen felforraltam és az előkészített kisebb üvegekbe adagoltam a zöldségeket és a fűszereket. A levet ismét felforraltam, elkevertem benne a Na-benzoátot és a zöldségekre öntöttem úgy, hogy ellepje őket. Üvegenként 1-1 evőkanál olajat tettem a tetejükre, lezártam az üvegeket és 5 percre fejre fordítottam őket.

5 megjegyzés:

Annamarie írta...

De isteni színek ezek, gyönyörű a fotó! Gondolom, az íze is ugyanilyen finom.... nyammmmmm

Limara írta...

Gyönyörű! :))

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)

napmátka írta...

Ennek már a színei is elvarázsolnak, hát még az íze milyen jó lehet!

Lidike írta...

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy ez a provanci zöldség milyen lesz télen? Ugyanígy fog kinézni vagy egy kicsit beopálosodik?
Azért kérdem, mert azt találtam ki, hogy karácsonyra különböző, általam elrakott termékekből fogok a családnak ajándékkosarakat csinálni és ez nagyon mutatós lenne benne. És ízre milyen volt? Biztos isteni finom :) Milyen ételekhez tudnád ajánlani?