Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 11. 11.

Marokkói ihletésű csirke

Következzen most egy étel, amiben egyszerre található a harissa és a pácolt citrom.



Hozzávalók
  • 4 csirkecomb
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 1 evőkanál szemne vagy vaj
  • 1 evőkanál harissza

  • kevés víz
  • 1 pácolt citrom héja
  • csipetnyi sáfrányos szeklice
A hagymát nagyon finomra vágtam és a szemnén (ami a kisütött vaj arab megfelelője) megpároltam. A három felé vágott csirkecombokat beletettem, fűszereztem. Valódi sáfrány helyett sáfrányos szeklicét (kerti pórsáfrány vagy magyar sáfrány) használtam. A sózásnál érdemes figyelembe venni a pácolt citrom sótartalmát is! Egy kevés vizet löttyintettem rá és fedő alatt puhára pároltam a húst.

A marokkói konyhára jellemző az édes és a sós ízek együttes használat. Szívesen társítják a párolt húsokat gyümölccsel, ezért a csirkét gránátalmás kuszkusszal tálaltam.


1 megjegyzés:

duende írta...

Klassz! :)
Ezt a citromot már én is kinéztem magamnak anno Hétköznapi Ínyencnél. Jó hogy eszembe juttattad! Mindenképpen megcsinálom.