1582 előtt az északi féltekén a téli napforduló ideje december 12. volt. A téli napforduló idején van az év legsötétebb napja, hiszen ekkor a legrövidebb a nappal hossza (ennek oka, hogy a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól). Így ekkor még december 13-ától, Santa Lucia napjától - azaz a Luca naptól - hosszabbodtak a nappalok. A Lucia név a latin lux, azaz fényesség szóból származik, ezzel is utalva a növekvő fényre. Santa Luciáról és a Luca napi palóc népszokásokról már írtam tavaly, akit érdekel, elolvashatja itt és itt.
Ma már a Gergely-féle naptárreform miatt a téli napforduló december 21-re esik, azonban az ősi hagyományok nem csak nálunk maradtak fenn. A hagyományos svéd Luca napi sáfrányos kalácsnál, a Lussekatternál a sütemény alakja utalás Lucifer szarvára és az alvó macska formájára, mivel úgy tartották, hogy az ördög macska képében riogatja a gyerekeket. A sáfrány adta erős sárga szín pedig az ördög távol tartására hivatott.
Az eredeti recept itt olvasható, azonban én felére lecsökkentettem a mennyiséget.
Hozzávalók 24 darabhoz
- 55 dkg liszt
- 3 g szárított élesztő
- csipetnyi só
- 4 evőkanál cukor
- 0,2 g sáfrány
- 2,5 dl tej
- 7,5 dkg vaj
- 12,5 dkg natúr krémtúró vagy túró
- a tetejére 1 tojás
- a díszítéshez mazsola
A sáfrányt egy kevés cukorral kellene mozsárban porrá törni, én inkább néhány kanál forró tejben oldottam ki a színét. A maradék tejet a vajjal megmelegítettem és az összes hozzávalóval kelt tésztát készítettem, jól kidagasztottam és megkelesztettem. A megkelt tésztát átgyúrtam, 24 részre osztottam, mindegyik részt arasznyi kígyóvá sodorgattam és fordított S betűt formáltam belőlük.
A sütőlapon kelni hagytam a macskákat, addig a sütőt előmelegítettem 200 fokra. A felvert tojással megkentem a sütik tetejét és mazsolával díszítettem. 8-10 perc alatt sülnek meg.
A sütőlapon kelni hagytam a macskákat, addig a sütőt előmelegítettem 200 fokra. A felvert tojással megkentem a sütik tetejét és mazsolával díszítettem. 8-10 perc alatt sülnek meg.
9 megjegyzés:
Látványos sütemény, és így olvasva finom is.
Nagyon szépek, és a túrótól biztos finom szaftosak is.
Ki fogom próbálni!
Palócprovance, zseniális vagy! Irtó szuperek ezek a macsekok! Jövőre ezt sütöm Luca napra! :)
Biztos van jelentősége annak, hogy fordított az S betű, de vajon mi?
Érdekes, nekem a végtelen jutott eszembe ahogy megláttam őket...
Wise Lady, tényleg finom volt, még a nagyon válogatós macskánk - aki csak aszpikos szárnyashúsos Whiskast hajlandó enni - is megkívánta és jóízűen fogyasztotta! :)
Moha, köszi! :) Nem fogsz csalódni!
Duende, :)), tedd ezt!
Minyon, szokták úgy is sütni, hogy két sütemény derékszögben keresztezi egymást, így a szvasztika alakzatát kapják. A szvasztika igen ősi szimbólum, jelképezi a Napot és a jószerencsét is, csak Hitler óta lett pejoratív forma.
Az eredeti svéd receptben NINCS semmilyen krémtúró,tóró vagy sajt....
nem mondanám ezt svéd recepeptnek.. de szépnek széplett :)
Megjegyzés küldése