Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 05. 10.

Falafel

Egyiptomban a falafel elsősorban disznóbabból készül, a Közel-Keleten inkább csicseriborsóból. Tehető pitába, taboon vagy laffa kenyérbe, de salátákkal is remek. A csicseriborsó-fasírtokra is igaz, hogy ahány ház, annyi változat. Én a nyersen darált csicseriből készülttel szemben a főtt változatot preferálom.



Hozzávalók

  • 40 dkg főtt csicseriborsó (vagy 2 kis doboznyi konzerv)
  • 2 tojásfehérje
  • 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
  • bors
  • petrezselyemzöld - elhagyható
  • szükség szerint 1-2 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez

  • tehetünk bele 1-1 csipetnyi római köményt és koriandert is
  • kiegészíthetjük 1 fej reszelt hagymával
A főtt csicseriborsót ledarálom (legegyszerűbb egy botmixerrel), hozzáadom a többi hozzávalót. Ha túlságosan lágy lenne a massza, akkor 1-2 evőkanál liszttel (csicseri, kukorica) sűrítem és diónyi gombócokat formálok belőle. Forró olajban sütöm, figyelve rá, hogy a közepe is jól átsüljön, de a külseje ne égjen meg.


14 megjegyzés:

duende írta...

De imádom! :)

Palócprovence írta...

:)) Tetszik az új profilképed! :)

Limara írta...

ma ezt ebédeltünk:) Nagyon szeretem! :)

Névtelen írta...

Fel kell verni a fehérjét?

Palócprovence írta...

Névtelen, nem, nem kell felverni.

Reni írta...

tegnap nálunk is ez volt a kaja :D pitában, joghurtos szósszal :))

Palócprovence írta...

Ez jó,teljes falafelmánia mindenkinél! :D

Névtelen írta...

Hú de szeretem, és ezer éve nem csináltam. Megvan a holnapi ebéd ötlet -köszönöm :)
Vera

Aniko írta...

Tudod hogy meg van nekem is a Falafelnek receptje? Szàndèkomban van nekem is kipròbàlni..csak eddig mèg nem ugy jott ki soha!
Szerintem nagyon finom lehet,imàdom a csicseriborsòt!
szia!

duende írta...

:))

Péter írta...

a konzev csicserit, lehetne akár krumplinyomóval is pépesíteni?
milyen érdekes olyan a színe, mint a fasírtnak, mégsincs zsemlemorzsában!
dupla :-)

Palócprovence írta...

A krumplinyomó is tökéletes hozzá.

Névtelen írta...

és ebből milyen mennyiség lesz? csak mert én is naaagyon szeretem, de félek, hogy nem sokan fognak enni belőlem rajtam kívül...

Palócprovence írta...

Pont elég! :)