Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 05. 05.

Jázmin

Az olajfafélék családjába tartozó jázmin valamennyi faja gyönyörű. Az egyik legismertebb  az akár 3 méter magasra is megnövő, bódító illatú örökzöld cserje, az arab jázmin (Jasminum sambac).



Tunézia nemzeti virága a jázmin - az élet és a boldogság szimbóluma - így gyakran találkozhatunk jázminárusokkal, akik kis csokrokban kínálják az illatozó virágokat. Nem csak turisták vásárolják, hanem helybéliek is, sokszor férfiak - maguknak. A bal fül mögé tűzött jázmin azt jelzi, hogy a férfinak barátnője van (és ezzel feltétlenül dicsekedni is akar), a jobb fül mögötti pedig az egyedülállókat jelzi (akik nagyon szívesen tűznék már a bal fülük mögé).



A jázminvirágok elengedhetetlen alkotórészei a jázminteának, de készítenek belőle szirupot (ne feledjük, csak néhány jázminfaj virága ehető!) és természetesen illóolajat is.


7 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Kedvenc bokrom, imádom, úgy ahogy van. Már alig várom, hogy virágozzon!

Unknown írta...

Jázmin... Milyen szépen is hangzik.


Remélem a diéta nem akadályozza meg palócföldünk legkreatívabb anyukáját, hogy publikáljon a május közepére tervezett Kifőztükben! Ugye?

Aniko írta...

Imàdom az illatàt!

Annamarie írta...

A jázmin az egyik kedvencem, nekem is van, de nem ez a fajta, amit a képen mutatsz. Már látszanak a virágkezdemények a bokromon, alig várom, hogy kinyíljanak. Az illatát is nagyon szeretem.

Palócprovence írta...

Zsuzsi, én is nagyon szeretem! :)

Palócprovence írta...

Péter, wow! Ilyet sem mondtak még nekem! :))
Természetesen nem akadályoz, annál is inkább, mivel már meg is jelent az aktuális szám.

Palócprovence írta...

Annamarie, szerintem nem nagyon van nálunk arab jázmin, bár ki tudja?!