Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 08. 16.

Az argánolaj

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos argánfa (Argania spinosa) magjából előállított olaj számos jó tulajdonságal rendelkezik, ezért nem ok nélkül olyan népszerű már Európában is.


Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású (reumás és izületi fájdalmak esetén), csökkenti a magas koleszterinszintet. Külsőleg magas A-, E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalmánál fogva remek bőrregeneráló hatással rendelkezik. Számos bőrbetegség esetén (pikkelysömör, akné, ekcéma, pelenkakiütés) is javulás lép fel használatával.  Hajápolásra - pakolásként is alkalmazható. Maximum fele-fele arányban hígíthatjuk mandulaolajjal.

Fényvédő hatásáról ellentmondó információkat találhatunk, egyrészt, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt, másrészt, hogy védelmet nyújt az UV sugárzás ellen (5-ös faktorú). Inkább az utóbbit valószínűsíti, hogy a berber asszonyok évszázadok óta argánolajjal védik arcukat a sivatagi naptól és széltől. Személy szerint én sem vettem észre, hogy érzékenyebb lenne a bőröm a napra, sőt. Nem mellékesen sokkal simábbá, puhábbá is vált, az itt-ott már feltűnő foltok halványulni kezdtek.

Dió aromájú olaját a konyhában is felhasználhatjuk, de mivel nem hőálló, ezért nem melegíthető. Inkább salátákra, kuszkuszra vagy kenyérre szokás csepegtetni.

Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. Az igencsak tüskés argánfáról nehéz betakarítani a termését, de a kecskék szívesörömest segédkeznek ebben.Egy akrobata ügyességével ugranak fel és egyensúlyoznak az ágakon, közben elfogyasztják az argánfa olajbogyóra emlékeztető kesernyés termését. Magát a kemény csonthéjú magot nem képesek megemészteni, az sértetlenül bukkan elő ... szóval akkor. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel. 
100 kg termésből 10 óra munkával (a kecskékét nem számítva) így végül 1 liter olaj lesz. Nem véletlenül az egyik legdrágább olaj a világon.
Tipp: Ha jó sorsunk Tunéziába vet, érdemes ott vásárolnunk argánolajat - az itthoni ár töredékéért.

Nincsenek megjegyzések: