Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 08. 08.

Vajon sült pisztráng

Úgy látszik, ez a nyár a pisztrángoké. Ha jól belegondolok, nem is ettem idén nyáron más édesvízi halat, csak pisztrángot (persze, ezt a körülmények hozták így). A pisztrángnak, ennek a lazacfélék családjába tartozó halnak számos faja van. Magyarországon szinte mindenkinek a szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) jut először eszébe, amely eredetileg Észak-Amerikában volt honos és 1885-ben telepítették be Magyarországra.


Gyakran megfordulok a Billa-ban és most fagyasztott magyar pisztrángok jöttek velem szemben. 3 euró körül volt a 1/2 kilós zacskók ára, ami 2 db-ot takart. Bár nem szeretem a fagyasztott halat, mégis vettem belőle és nem bántam meg. A legegyszerűbb elkészítési módot választottam, vajban sütöttem meg őket.


Hozzávalók személyenként

  • 1 pisztráng (20-30 dkg-os)
  • 1-2 szelet citrom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj


A halak konyhakészek voltak, de lepikkelyeztem mindegyiket (a pisztrángpikkely ehető, de nem szeretem) miután kiengedtek a fagyos állapotukból. Irdalás és sózás után máris mentek az olívaolajjal elkevert olvasztott vajba sülni, de előtte még a hasukba került néhány citromszelet. Miután mindkét oldaluk megsült, tányérra kerültek és olyan gyorsan köddé váltak, hogy nem volt időm lefotózni őket.

8 megjegyzés:

Reni írta...

ma nálunk is halacska lesz! imádom az ilyen egyszerű módon készített halakat! Így tudnak az ízek a legjobban érvényesülni :)

Daisy írta...

A pisztráng mennyire szálkás?
Szeretjük mi is a halakat és profin tudok már pontyot filézni, be is szoktam irdalni és így már bármit el lehet belőle készíteni.
A pisztrángot eddig csak nézegettem a fagyasztóban.

Annamari írta...

Miért irdaltad? Az irdalás a vaj beitatódását is elősegíti?
Az édesvízi halak közül gyakorlatilag csak a pisztángról állíthatom határozottan, hogy szeretem, pontosan a "szálkamentessége" (kiszedhetősége) miatt.

Palócprovence írta...

Reni,így igaz! :)

Palócprovence írta...

Daisy, kicsit szálkás, de nem vészes, szóval nem egy paduc.

Palócprovence írta...

Annamarie, az irdalás a szálkátlanítás legegyszerűbb módja. A szálkák átvágva ropogósra sülnek, így már nem kell kiszedni.

Annamari írta...

Én is úgy tudtam, de a pisztrángban gyakorlatilag "csontok" vannak, és szépen kijönnek. Azt hittem más oka volt :o) mifelénk sosem irdalnak pisztrángot, ezért volt szokatlan...

Palócprovence írta...

Nézőpont kérdése, ami egy 30 dkg-os pisztrángban szálka, az egy 10 kg-osban csont (ami nem igazi csont, hiszen csak az izomban levő kötőszöveti elcsontosodás). Ízlés dolga, van aki irdalja, van aki filézi, van aki nem csinál vele semmit.