Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 09. 22.

Félmilliomodik kattintás és fahéjas kacsák

Az elmúlt napokban segítsütilázban égtem, de azért nem kerülték el a figyelmemet a blogon történt változások sem: letöltötték az 500.000. oldalt. Amikor bő 1,5 évvel ezelőtt blogírásba kezdtem, nem foglalkoztatott, hogy lesznek-e olvasóim, fel sem merült bennem, hogy bárkit is érdekelhet a családomon és a közvetlen ismerőseimen kívül ez a blog. Ezért is öröm számomra ez a kerek szám. Nem tudom, hogy a 95 országból ki tette meg a félmilliomodik kattintást, de fogadja szeretettel (és persze valamennyi Olvasóm is) a fahéjas kacsák receptjét.

A tesztsütéseim során a fahéjas kacsák szinte az utolsó pillanatig holtversenyben voltak a mákvirágokkal -végül az utóbbiak kerültek ki győztesen.



Hozzávalók

  • 24 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • csipetnyi só
a tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • cukorgyöngy (esetleg mazsola)
  • blansírozott mandula (vagy tökmag)
A tésztához valókat összegyúrom, majd legalább 1 órát hűtöm (folpackban). Kb. 15 cm hosszú, ujjnyi vastag hurkákat sodrok a tésztából. Az 1/3 részét felcsavarom,


majd a 2/3-át az ellenkező irányba tekerem.


Megkenem a tetejüket a tojásfehérjével, megszórom a fahéjas cukorral. Cukorgyöngyöt teszek a szemek helyére, a mandulákból pedig  csőr lesz (a mandula szélesebb vége lógjon ki).


Egy széles pengéjű késsel sütőlapra ügyeskedem a kacsákat és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütöm őket.


Tea mellé remek sütemény, különösen a gyerekek fogják értékelni.


A recept az 1001 aprósütemény című könyvből való.

17 megjegyzés:

Konyhatündér írta...

Nagyon tetszik!!!!

Palócprovence írta...

:))

Névtelen írta...

azt mondja a kisfiam, szép kiskacsák, tegyük vízre őket :)))

Chef Viki írta...

Szenzációsak!!!

Gratula a fél millához :-)

Palócprovence írta...

Névtelen, :DD

Palócprovence írta...

Chef Vili, köszi mindkettőt!:)

Judit írta...

Nagyon aranyosak és nagyon finomak is az összetevőkből ítélve!
Ezt is elkapkodták volna!

Piszke írta...

Hú nagyon cukik! Nincs jobb szó rá :)

Zsiri írta...

Nagyon helyesek :)

Szemi írta...

De jópofák!

zsizsike írta...

Gratulálok a gyönyörű és rendkívül tartalmas blogodhoz.
Öröm és élvezet nálad olvasgatni.Köszönöm.

Aranyalma írta...

Szívből gratulálok a népszerűségedhez! A kacsák tündériek, ráadásul imádom a fahéjat. Köszönöm a receptet!

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen, nagyon aranyosak vagytok! :)

Borcsa írta...

Nagyon szépek, de biztos, hogy kell bele sütőpor? Két adagot is sütöttem már, de szétterültek, teljesen alaktalanok lettek :-(

Palócprovence írta...

Én sütőporral csináltam, de ha gondolod, próbáld meg sütőpor nélkül.

Borcsa írta...

Ki fogom próbálni, bár biztos valami mást szúrtam el, tekintve, hogy már a két próba-adag tésztája is teljesen különböző lett, fogalmam sincs, hogy csináltam :-D

Palócprovence írta...

Néha történnek furcsa dolgok :)
Próbáld hosszabb ideig hűteni a tésztát, akár egész éjszakára a hűtőben maradhat.