Már időszerű egy recept is, következzen hát a taamia, azaz az egyiptomi falafel elkészítése. A recept az Egyptian cooking című könyvből származik, amire most tettem szert Egyiptomban.
Egyiptomban a falafel nem a hagyományos módon készül, hanem lóbabból (másik nevén disznóbabból).
A lóbab az egyik legősibb kultúrnövény, őshazája Észak-Afrika. Magyarországon elsősorban takarmánynövényként termesztik, amire magyar elnevezései is utalnak. Nagyon magas fehérjetartalmú magvait zölden vagy szárított formában is felhasználhatjuk.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 25 dkg lóbab
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 gerezd fokhagyma
- (római) kömény
- só
- néhány evőkanál liszt (szükség szerint)
- csipetnyi sütőpor
- szezámmag (elhagyható)
Az egy éjszakára beáztatott babot a felszeletelt hagymával és a fűszerekkel együtt daráljuk le robotgépben, adjunk hozzá szükség szerint egy kevés lisztet, valamint a sütőport. Formázzunk a masszából diónyi golyókat és pihentessük 20 percig őket. Forró olajban süssük valamennyit aranyszínűre. Alaposan csepegtessük le az olajtól és forrón tálaljuk. Adjunk mellé a zöldsalátán és a pitán kívül hummuszt, de kiegészíthetjük még tahinaszósszal, sült hagymával, koriander- vagy csípős mártással is.
Elsősorban előétel, de tökéletesen megteszi főételként is.
2 megjegyzés:
lehet, buta kérdések, de... :$
1) készülhet másfajta babból is?
2) próbáltad már hidegen is? úgy milyen?
Készülhet bármilyen hüvelyesből (bab, csicseriborsó, sárgaborsó), de természetesen eltérő lesz az íze (ahogy pl. a fasírt íze is más, attól függően, hogy milyen húsból készül).
Szerintem hidegen is jó, de ez ízlés dolga.
Megjegyzés küldése