Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 10. 19.

Lóbabpüré

A lóbabpüré eredetileg egy mártogató, amit pitával fogyasztanak, de kicsit hígabb formában levesként is megállja a helyét. 


A már említett lóbabból készül.

Hozzávalók

  • 20 dkg száraz lóbab
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 citrom
  • 1 friss vagy szárított piros chilipaprika (ízlés szerint)
  • római kömény
  • olívaolaj

A beáztatott lóbab vastag héja kesztyűként lehúzható, célszerű eltávolítani. Persze normális körülmények között nem indul csírázásnak, de én 2 napig a vízben felejtettem.


A lóbabot bő vízben megfőztem, majd pürésítettem. Fűszereztem, hozzáadtam az egyik citrom levét is. A másik felvágott citromot és pitát adtam mellé.

A recept az Egyptian Cooking című könyvből származik.

9 megjegyzés:

Julcsi írta...

Ilyen mártogatósat lehetne még? A tegnap említettek miatt:)

Julcsi írta...

És vajon lóbab híján lehet másfajta babból is?

Palócprovence írta...

Persze, mindkét kérdésre. :) A másfajta babból értelemszerűen kicsit más ízű lesz.

PO írta...

A fűszerezése nagyon hasonlít a humuszra. Én ugyanígy fűszerezem, tehát még chilit is teszek bele.

Palócprovence írta...

Úgy sem lehet rossz, de azért a hummuszba mindig tesznek tahinit is.

PO írta...

Én is teszek, a többi humusz-változatot (joghurtos, stb.) még nem próbáltam. Mivel a tahini készítése egyszerű, nem konzervet használok.

Kari-DO írta...

Palócország fővárosában, Balassagyarmaton születtem és nőttem ( akkor és ott úgy mondtuk. nőltem )fel.Nagyon büszke vagyok palócságomra, annak ellenére,hogy már több mint harminc éve Veszprémben élek. Azonban oda mindig HAZA megyek.
Erről a receptről eszembe jutott,hogy Anyám, kicsi koromban ha bablevest főzött, abból kivett néhány szemet,villával szétnyomkodta, sóval és zsírral ( elképzelhető, hogy még mást is tett bele )össze keverte és kenyérre kenve adta nekem még ebéd előtt. Valószínű, hogy ez nem tájjelegű étel, de én nagyon szerettem.
Gratulálok az oldaladhoz, nagyon szeretem olvasni!
Üdv: Kari-DO

Palócprovence írta...

De bizony az! :) Bár nem csak a palócoknál készült a törtpaszuly, amit leggyakrabban pirított hagymás zsírral locsoltak meg, de volt, hogy kevés liszttel is sűrítettek (pont úgy, ahogy a mexikóiak a sült babpüré esetében, természetesen a fűszerezés azért más).
Örülök, hogy szívesen olvasod a Palócprovence-ot! :))

Kari-DO írta...

Köszönöm, hogy válaszoltál!
Naná, hogy szívesen olvasom,kicsit otthon érzem magam tőle.
Az előbb elfeledkeztem róla, ám még nem késő: boldog új esztendőt és nagyon jó egészséget kívánok!
Üdv: Kari-DO