A pita népszerű kenyérféleség a balkáni és közel-keleti konyhákban. Praktikus, mert lehet vele mártogatni a különféle szószokat, de akár tölthető is a "zsebe", ami sütés közben a gőz hatására alakul ki. Az egyiptomi konyha is elképzelhetetlen a frissen sült pita nélkül.
Leggyakrabban fehér búzalisztből készül,
de teljeskiőrlésű lisztből is sütik.
Hozzávalók 6 darabhoz
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1/4 bögre olaj
- 1 bögre víz
A hozzávalókat összegyúrom, majd legalább 2 órán át meleg helyen kelesztem. 6 egyenlő részre osztom, a gombócokat vékonyra nyújtom. Forró, 240 fokra előmelegített sütőben 6-8 percig sütöm a pitákat. A keletkezett gőz hatására felfúvódnak, üreg keletkezik bennük, ami kihűlésük után is megmarad, így tölthetővé válnak.
Recept: Claudia Roden
12 megjegyzés:
Hogy én ennek a receptnek mennyire örülök! Kedvenc éttermünkben gyakran csak tapas-tálat rendelünk a "sör" mellé, amihez ilyet adnak kenyér mellé.
Már régen ki akartam próbálni, de nem találtam receptet.Köszönöm!
Nagyon klassz recept. A lángosodat is kipróbáltam, isteni volt, ezt is megsütöm a hétvégén . Köszönet érte.
Julcsi, szerintem ez egy jó pitarecept. Az olaj miatt nem olyan száraz, mint amit itthon lehet kapni.
Zsizsike, örülök, hogy ízlett a lángos, szerintem ez is tetszeni fog.
Mindig is érdekelt Egyiptom, és az ottani ételek.
Örömmel olvasom a bejegyzéseidet
De szuper dolgot tettél fel :)
Én mondjuk arra lennék kíváncsi, hogy vajon riszliszttel is lehet-e csinálni? Persze liszt-liszt... csak nem tudom, hogy vannak-e lényegesen eltérő tulajdonságait.
A párom lisztérzékeny, de gyros imádó. Szóval ezzel muszáj kattogni, hogy hogy lehet megoldani :)
Köszi köszi!
Ennél jobb meglepetést nem is kívánhatna senki a születésnapjára! Köszönöm szépen :)
Szilvi, örülök, ha tetszik! :)
Boldogság vár:), rizslisztből még nem próbáltam, de mivel nem tartalmaz glutént, így biztos, hogy másképpen viselkedik, mint a búzaliszt. Egy próbát azért megér a dolog, legfeljebb kisebb adaggal kísérletezz. Itt találsz ötleteket:
http://liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=Keny%C3%A9rf%C3%A9l%C3%A9k%202007&structure=NETES%20SZAK%C3%81CSK%C3%96NYV%202007
Péter, Isten éltessen sokáig! :))
nagyon jól néz ki, ki is próbálom, de áruld el légyszi.., hogy azaz egy bögre, három bögre, mekkora bögre?
Standard 240 ml-es. De nem tragédia, ha 3 decist használsz, csak ugyanakkorával mérd a lisztet és a vizet is.
Megjegyzés küldése