Vannak ételek, amelyeket hosszú ideig kell főzni (bár néha Papin találmánya lerövidítheti az elkészítés idejét), ezeket érdemes nagy mennyiségben csinálni. Ilyenkor két lehetőség van: vagy egy héten keresztül ezt etetjük a családdal, vagy átalakítjuk őket, hogy senki rá se ismerjen.
Bár szeretem a kocsonyát, véges belőle a kapacitásom, meg eléggé romlékony is, így amikor készítem, a kocsonya mellett lesz még belőle csülök pékné módra és körömpörkölt is.
A kiindulás
- 3 disznóköröm
- 1 nagyobb csülök
- 3 petrezselyemgyökér
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- egész bors
Ezekből kocsonyát készítek. A főtt csülök kisebb részét és a lé nagy részét kiporciózom kis tálakba, ez lesz a tulajdonképpeni kocsonya.
A csülök nagyobb részéből csülök pékné módra sül. A főtt csülkön kívül kell még hozzá
- 1 kg krumpli
- 3-4 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- só
- bors
- chilipehely
- 1 bögre víz
A körömpörkölthöz a kocsonyában főtt feldarabolt körmökön és a maradék kocsonyalén (ezek a fagyasztóban is várakozhatnak) kívül kell még
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 3 fej vöröshagyma felkockázva
- 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- bors
- só
A zsiradékon pároljuk meg a hagymát, keverjük el benne a pirospaprikát, fokhagymát, adjuk hozzá a feldarabolt körmöket, borsozzuk, sózzuk ízlés szerintés. Öntsük fel némi kocsonyalével és rotyogtassuk addig, amíg sűrű szafja lesz.
Tetszés szerinti körettel (főtt krumpi, nokedli, friss kenyér, stb) és savanyúsággal tálaljuk.
3 megjegyzés:
Miért kell az embert ily dolgokkal felpiszkálni??? Most állhatok neki én is! De a körmös pacal az én kedvencem! Döntöttem....a hétvégén nem hagyom magam!!!
Istenem!
Ötletes!
Ma az átalakítás egyszerű változataival éltem.
Maradék húslevesből alaplé lett a hagymaleveshez, alkamkompót turmixolva átalakult töltelékké a palacsintába.
Megjegyzés küldése