Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 10. 08.

Mindszent hava

A gazdasági év végéhez közeledve nem a látványos ünneplés kerül előtérbe, sokkal inkább az időjóslások, a gazdálkodással, állattartással kapcsolatos előírások, tilalmak.

Néhány októberi jeles nap egyházi jellegű, a palóc népi vallásosságban is jelentős: Rózsafüzér Királynője (Olvasós Boldogasszony - október 7.), Magyarok Nagyasszonya (október 8.).

Palócföldön, így az Ipoly mentén is elterjedt volt a Vendel-kultusz. Szent Vendel a "pásztorok és barmok" védőszentje, ezért ábrázolják kezében pásztorbottal, lábánál báránnyal. 


Október 20-án Vendel perselyébe pénzt tettek, hogy megóvja állataikat a dögvésztől. 

A pásztorok másik védőszentje az általában karddal és pajzzsal ábrázolt Szent Demeter, az ortodox egyház legtiszteltebb szentje, akinek kultusza Magyarországon is elterjedt.


Nevenapját (október 26.) tekintik a juhászújév napjának, ekkor hajtották haza a jószágot, újították meg a pásztorok szerződését. Juhot vágtak pörköltnek, juhtúrós pogácsát sütöttek, mulattak reggelig.                                                  

Nincsenek megjegyzések: