Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 10. 21.

Borban párolt körte csokiöntettel


Egyszerű és nagyszerű őszi desszert, részben előre is elkészíthető. Bár legfinomabb érett körtéből, azonban jó módszer a kissé éretlen körték élvezhetőbbé tételéhez is.




Hozzávalók

  • 4 körte
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 dl édes fehérbor 
  • 2 dl víz
  • 1 vaníliarúd vagy helyette vaníliakivonat
az öntethez:

  •  15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín 




A meghámozott, elnegyedelt, kimagozott körtéket pároljuk meg a fűszerezett borban. Emeljük ki a megpuhult körtéket a borból, majd a főzőlevet sűrítsük be, öntsük a körtékre, és hűtsük néhány órát (vagy egy éjszakát a hűtőben).

Tálalás előtt a tejszínben olvasszuk fel a csokit, öntsük a körtékre.


Tipp: Vaníliafagylalttal is kiegészíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: