A Tejesember hetente kétszer hozza a friss tejet. Amikor
megáll a ház előtt, dudál, csak ki kell mennem érte. Jó dolgom van.
Szerencsére, vajat nem árul, ez meg is látszik a tej minőségen, így igazi,
békebeli fölözetlen tej kerül az üvegembe, amiből akár aludttejet is lehet
csinálni.
Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttej volt. Mondjuk
a 60-as években nem nagyon volt választék (pontosabban egyáltalán nem) joghurtból és kefirből, amiknek az
ízével később igen nehezen barátkoztam meg. Viszont nem volt olyan hét, hogy ne
készült volna aludttej otthon. Nyáron különösen gyakran került az asztalra, a
nagy melegben könnyen megsavanyodott a tej, amiből így aludttej készült, semmi
nem ment veszendőbe.
Az aludttejkészítésnek csak egy titka van, tehenet látott,
nyers tej kell hozzá, a bolti tej erre nem alkalmas. A többit elvégzik a tejsavbaktériumok.
A joghurtkészítéssel ellentétben az aludttej nyers tejből készül, tehát
pasztörizálatlan, forralatlan tejből. Így csak megbízható
helyről vegyünk tejet hozzá!
Öntsük ki egy tálba a tejet (nem baj, ha már kicsit savanyú)
és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy-két napig. Amikor megalvadt, tegyük a
hűtőbe. A tetejére kiülő vastag tejzsír nem más, mint a tejföl.
Az aluddtej kiinduló alapanyaga a hagyományosan készülő túrónak is. Az aludttejet addig kell melegíteni, amíg a túró kezd kiválni belőle. Lehűlése után leszűrve máris készen van a túró, megmaradó zöldes árnyalatú folyadék pedig a savó, amit akár kenyérsütéshez is felhasználhatunk.
Az aluddtej kiinduló alapanyaga a hagyományosan készülő túrónak is. Az aludttejet addig kell melegíteni, amíg a túró kezd kiválni belőle. Lehűlése után leszűrve máris készen van a túró, megmaradó zöldes árnyalatú folyadék pedig a savó, amit akár kenyérsütéshez is felhasználhatunk.
9 megjegyzés:
Ezt én hetente készítem!
Csak annyi a megjegyzésem, hogy szerintem a visszamaradt sárgászöldes folyadék a savó, az író az, ami a vajköpülésnél a tejszínből visszamarad. Én legalább is így tudom, bár sok minden elnevezés változik tájegységenként, ezért ez nem "vitaindító"! :-)
Igazad van, nem is tudom miért írtam el.
De hisz savó szerepel a bejegyzésben, nem is írtad el!
Egyébként én szerencsésebb vagyok, a mi utcánkban tartanak teheneket és onnan veszem a friss házi tejet, túrót, tejfölt. A bolti tejjel összehasonlíthatatlan. Van mikor leöntök egy bögrével, hagyom megaludni, de én általában jobb szeretem a többit felforralni és ha kihűlt isteni tejszín szedhető le még a tetejéről.Eszter
Én is imádom az igazi aludttejet, bár itt ahol lakom, még nem sikerült felderítenem a házitejet, itt már nem tartanak állatokat, nem foglalkoznak ilyesmivel sajna. Csak azt tudnám, hogy a vízen kívül mi lehet még abban a palackban amit tejként adnak el a boltokban, lehet jobb bele sem gondolni. Csináltam már házilagosan túrót is, teljesen más, nagyon finom ízű:-))))
Eszter, már kijavítottam.
Anikó, a bolti tejre a tehén se ismerne rá.
Paprikás krumpli-új krumpliból- és hozzá aludttej!!!
Forralalan házitejből csináltam aludttejet. Van aki azt mondja, hogy csak forralva szabad házitejet fogyasztani.
Megbízható helyről kell tejet venni. Nekem még soha nem volt problémám a forralatlan tejtől, remélem, Neked is problémamentesen zárult az aludttej készítése. :)
Megjegyzés küldése