Ez számomra a tökéletes
karácsonyi csoki; buja étcsokoládé rubintként vöröslő aszalt
áfonyával, amely egyszerre édes és savanykás, megkoronázva némi
pörkölt mogyoróval. A fehér csoki színével (meg persze az
ízével is) járul hozzá a kombinációhoz. Mennyei!
Ez a csoki a francia
mediant egyszerűsített változata. A mediantot (koldus), az aszalt
gyümölcsökkel és magvakkal megrakott csokikorongokat,
hagyományosan karácsonykor készítették. A négy szín és a négy
termény a négy kolduló rendet szimbolizálta: a fehér és a
mazsola a Domonkos-, a szürke és a füge a Ferences-, a sötétlila
és a mogyoró az Ágoston-, végül a barna és a mandula a
Karmelita-rendieket.
Hozzávalók
- 20 dkg jó minőségű 70 %-os étcsoki
- 10 dkg jó minőségű fehér csoki
- 10 dkg aszalt vörösáfonya (pl. Alesto)
- 2 maréknyi mogyoró
Én most nem bíbelődtem
az egyforma csokikorongok kialakításával, hanem a vízgőz felett
megolvasztott csokoládékat alufóliával bélelt tepsibe öntöttem,
először az étcsokit, majd a tejcsokit, és kicsit összekevertem
őket. Rászórtam az aszalt áfonyát és a mogyorót a tetejére,
majd kihűtöttem. Érdemes a mogyorót előtte kicsit megpirítani,
hogy intenzívebb legyen az íze.
Amikor teljesen
megszilárdult, törjük darabokra. Hűvös helyen tároljuk.
Csak remélni merem, hogy
az enyém nem „párolog” el karácsonyig...
Tipp: Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak ízlés és lehetőség szerinti kombinációját használhatjuk.
4 megjegyzés:
Nagyon tetszik, jó ötlet, mentettem is magamnak a receptet, valamikor egész biztosan elkészítem, mert ez bármikor nagyon finom ilyen csokifüggőnek, mint én vagyok:-))))
lehet kóstolni? :-)
Anikó, örülök, hogy tetszik! :)
Szilvi, :))
Megjegyzés küldése