Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 06. 29.

Péter-Pál napja

Szent Iván havában Péter-Pál napja (június 29.) nem csak egyházi ünnepnap, hanem az aratás kezdő időpontjaként számon tartott jeles nap is volt. Úgy tartották, hogy ezen a napon megszakad a gabona töve (már nem nő, csak érik), így már lehet aratni. Természetesen nem e napon, hiszen dologtiltó nap volt. Ekkor tartották az aratók miséjét, a pap megáldotta az eszközöket és az aratókat is.

kaszamegáldás 1938

Az első levágott búzaszálaknak nagy jelentőséget tulajdonítottak, jóslásra és termékenységvarázslásra, betegségek elhárítására használták.

A kisebb földterületű gazda a családjával, esetleg részesaratókkal aratott, de a több holddal (1 magyar hold = 1200 négyszögöl = 0,4320 ha) rendelkező kisgazdák aratókat fogadtak. 

aratók 1944

Az aratók felfogadását az aratóáldomás (általában pálinka) pecsételte meg, hagyományos időpontja farsang volt. Fizetségük  az ebéd és vacsora mellett a termés tizede volt.

cséplés 1943

Forrás: Csáky Károly – Szent Ivántól Erzsébet-napig


Nincsenek megjegyzések: