Kedvelem a töltött
szőlőlevelet, a dolmadesz helyett viszont inkább a vegetáriánus
változatát, a dolmadakiát. Az eredeti görög recepttől picit
eltértem, maradék főtt rizst használtam hozzá (bár van ilyen
receptváltozata is) és citrom helyett narancsot tettem bele (csak
az volt itthon), na meg némi maradék aszalt paradicsom is került
be.
Legjobb hozzá a friss szőlőlevél
(természetesen csak olyan, ami permetet még sosem látott). A megmosott, friss, ép
szőlőleveleket dobjuk néhány másodpercre forrásban lévő sós
vízbe (vagy lógassuk bele levélnyelüknél fogva). Amikor élénk
zöld színük megváltozik, emeljük ki őket a vízből,
csepegtessük le és vágjuk le a levélnyelüket.
Hozzávalók
- 40 db szőlőlevél
- 1,5 bögre főtt rizs
- 2-3 újhagyma finomra vágva
- néhány olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva
- 2 narancs leve és reszelt héja
- 1 teáskanál szárított menta
- néhány szál petrezselyem finomra aprítva
- néhány szál kapor finomra aprítva
- só
- bors
- 1 dl olívaolaj
A töltelékhez a
szőlőlevelek, a narancsok leve és az olívaolaj kivételével
keverjük össze a hozzávalókat.
A szőlőlevelet színével
(fényesebb oldalával) lefelé tegyük le, így a fonákja (ahol a
levélerek kidudorodnak) kerül felülre. A (volt) nyele tövéhez
tegyünk egy csapott evőkanálnyi tölteléket, a levél két alsó
részét hajtsuk rá, majd az oldalsó részeket is, végül tekerjük
fel jó szorosan. (Akinek ez a leírás nem teljesen érthető, itt megnézheti a fázisfotókat.)
Egy nagyobb lábasba
tegyük a tekercseket szorosan egymás mellé, öntsük rá az
olajat, a narancslevet és egy bögre vizet. Lefedve főzzük 20
percig. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése